In premiera, Erste imbunatateste prognoza economica pentru Romania

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 18 octombrie 2010 35 afişări

Erste Bank, proprietarul BCR, anunta ca a imbunatatit prognoza privind evolutia economiei romanesti, de la -3% la -2,1% in acest an. Este prima institutie bancara care a anuntat pana acum o ameliorare de perspectiva, dupa luni de zile in care toti analistii bancilor au formulat estimari din ce in ce mai pesimiste.

Raportul de analiza pune aceasta imbunatatire in special pe seama performantei din agricultura, sector cu pondere importanta in formarea de valoare adaugata bruta (8%). Estimarea nu exclude insa recaderea economiei in teritoriu negativ in trimestrul al treilea, ca efect al masurilor de austeritate bugetara. Pentru 2011, grupul austriac se asteapta la o crestere a PIB de 1,2%, iar pentru 2012 la 2,3%. "Cresterea nu va reveni la nivelul dinainte de criza mai devreme de 2014."

Analistii Erste si ai BCR au imbunatatit si prognoza privind somajul, despre care se asteapta sa nu depaseasca 8,5% la sfarsitul anului, fata de 7,4% in septembrie, insa nu numai gratie semnelor de redresare din sectorul privat, acolo unde sunt de asteptat comenzi in crestere pentru export, dar si fiindca banca anticipeaza ca "restructurarea sectorului public pare sa fie mai dificila" decat se estimase.

"Cresterea economica nu va fi suficient de solida ca sa reduca semnificativ somajul; previziunea noastra este ca acesta va ramane si in urmatorii ani la niveluri peste cele dinainte de criza. Cresterea salariului real va fi negativa si in 2010, si in 2011", afirma expertii. Ultimul an cu majorare a salariului brut real a fost 2009, cu 2,7%; anul acesta va scadea cu 7,8%, iar anul viitor cu 2,3%.

Importurile ar putea ramane mai dinamice decat exporturile in ultima parte a anului, daca industria continua sa-si revina. "Exista perspectiva ca in termeni de formare a PIB, cererea externa sa devina negativa in 2010", apreciaza raportul Erste/BCR. Deficitul balantei comerciale ar urma sa atinga 6% din PIB, fata de 5,9% in 2009, pentru ca la anul sa se reduca usor, la 5,6%.

Fluxurile mai mici de fonduri europene si remiterile mai mici de la lucratorii din strainatate vor creste deficitul de cont curent la 6,2% din PIB, in crestere de la 4,5% anul trecut. Situatia nu se va imbunatati prea mult nici la anul, cand deficitul va scadea doar la 6% din PIB.

Investitiile straine directe vor fi modeste, la 2,3% din PIB, fata de 4,2% in 2009, iar in urmatorii doi ani nu vor depasi 3% din PIB.

In privinta inflatiei, analistii bancii cred ca efectele de runda a doua ale majorarii TVA vor fi slabe, contracarate de piata taraneasca, mai putin sensibila la evolutiile fiscale, de stabilitatea leului si de reducerea consumului. Inflatia este asteptata sa ajunga la 8% la sfarsitul anului.

SCENARIUL CEL BUN: FMI, UE SI STABILITATE POLITICA

Erste/BCR anticipeaza ca Romania va incheia un nou acord cu FMI si UE, insa de tip preventiv, cu posibilitatea de a trage fonduri numai daca se deterioreaza conditiile de piata. Continuarea relatiei cu FMI si UE in acest fel este apreciata ca benefica pentru intentiile Guvernului de a atrage finantare de pe pietele externe prin emisiune de titluri pe termen mediu.

Dobanda BNR va putea incepe sa scada din nou din primul trimestru din 2011, ca sa sustina "redresarea fragila" a economiei; in acelasi timp, anul viitor vor putea scadea si dobanzile cerute statului roman pe pietele externe, in conditiile unui mediu politic stabil si ale continuarii acordului cu FMI si UE.

In fine, cursul de schimb este asteptat sa ajunga la 4,2 lei/euro la sfarsitul anului in curs, pentru a urma apoi o tendinta de apreciere lenta, spre 4,1 lei/euro la sfarsitul lui 2011 si 3,9% la finele lui 2012. Erste se intemeiaza pe nivelul mai mult decat confortabil al rezervei valutare si pe faptul ca BNR, conform declaratiilor guvernatorului Isarescu, nu are in vedere sa protejeze un anumit nivel de curs, insa exista anumite zone de echilibru care se schimba in timp si care sunt monitorizate cu atentie.

Urmărește Business Magazin

/analize/servicii-financiare/in-premiera-erste-imbunatateste-prognoza-economica-pentru-romania-7492656
7492656
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.