Fondurile de pensii la primul bilant

Postat la 09 iunie 2009 26 afişări

Pentru administratorii fondurilor de pensii, primul an de activitate a fost plin de surprize pozitive, dar si cu o dezamagire majora - inghetarea contributiei la 2%. In ciuda crizei, randamentele sunt pe plus, iar valoarea activelor nete si numarul de participanti au crescut de la luna la luna.

 

“Norocul nostru a fost ca am inceput investitiile abia anul trecut, intr-un moment cand puteam prevedea ce avea sa se intample si nu ne-am hazardat”, spune Radu Craciun, directorul de investitii al Eureko Pensii, al cincilea fond din piata dupa numarul de participanti. Pentru a-si sustine ideea, Craciun da contraexemplul pensiilor facultative (pilonul III), pentru care investitiile au inceput inca din 2007, cand semnele crizei nici macar nu se intrezareau. “Atunci era simplu sa nu actionezi atat de prudent, iar asta se vede acum in performantele pilonului III”, completeaza directorul de investitii al Eureko.

 

Aceasta prudenta, despre care Craciun sustine ca descrie politica investitionala a fondurilor de pensii private obligatorii (pilonul II), a creat portofolii dominate de titlurile de stat, instrumentele cu cel mai scazut grad de risc. Potrivit datelor Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), la sfarsitul lunii aprilie piata arata astfel: 53,74% din activele fondurilor de pensii administrate privat erau investite in titluri de stat; obligatiunile municipale, in crestere constanta, in mod special de la inceputul anului 2009, au reprezentat 4,16% din activele nete ale fondurilor, iar obligatiunile corporative reprezinta 26,71% din active. Depozitele bancare, in continua scadere din 2008 pana in aprilie 2009, au ajuns la 7,33% din active, in timp ce investitiile in piata de capital sunt aproape insignifiante, ajungand la o marja de 2,53% din activele totale.

 

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/analize/servicii-financiare/fondurile-de-pensii-la-primul-bilant-4525103
4525103
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.