FMI lauda politica fiscala si monetara a statului, Romania primeste inca 884 mil. euro din creditul stand-by

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 25 septembrie 2010 48 afişări

In ciuda dificultatilor economice, politicile promovate de Guvernul roman raman solide, iar dupa ajustarile fiscale ambitioase efectuate de curand, reformele fiscale in care sunt angajate autoritatile vor asigura stabilitate fiscala si vor imbunatati perspectiva de crestere economica pe termen mediu, a declarat Murilo Portugal, director executiv adjunct al FMI.

Consiliul Executiv al FMI a aprobat eliberarea imediata a urmatoarei transe de imprumut pentru Romania, in valoare de 884 milioane de euro, ceea ce ridica totalul sumelor oferite Romaniei la circa 11,27 miliarde de euro. Consiliul a aprobat si derogarea Romaniei de la tinta cantitativa privind nivelul arieratelor statului la sfarsitul lui iunie, tinta care facea parte din conditiile de eliberare a urmatoarei transe de imprumut si care nu a putut fi indeplinita.

Portugal apreciaza ca "trebuie acordata o atentie prioritara rezolvarii definitive a problemei arieratelor, prin imbunatatirea disciplinei platilor in economie" si ca trebuie asigurata continuitatea ajustarii fiscale, prin "prudenta la capitolul cheltuielilor bugetare" si continuarea reformelor structurale - reforma pensiilor, a sistemului salariilor, a administrarii fiscale, a asistentei medicale si orin restructurarea companiilor de stat.

De asemenea, "inceputul reformelor pe piata muncii si in domeniul protectiei sociale va duce la cresterea productivitatii si va asigura canalizarea resurselor limitate de la buget catre cele mai vulnerabile categorii sociale".

In privinta politicilor monetare si fata de sectorul financiar, Portugal considera ca acestea au fost "corect de prudente si proactive, contribuind la asigurarea stabilitatii financiare". Recenta crestere a inflatiei dupa majorarea TVA "face necesara prudenta in planurile de relaxare a politicii monetare".

Este de asteptat ca BNR sa mentina nivelul actual al dobanzii de politica monetara, la 6,25%, cu ocazia urmatoarei sedinte a comitetului de politica monetara al BNR, apreciaza Nicolae Covrig, analist in cadrul Raiffeisen Bank Romania. "Nu este exclusa insa o reducere a ratei rezervelor minime obligatorii ale bancilor", adauga Covrig.

Sistemul bancar ramane "lichid si bine capitalizat, insa o vigilenta continua in supravegherea financiara este esentiala pentru a asigura rezistenta acestuia fata de turbulentele regionale si fata de cresterea volumului de credite neperformante", mai spune Murilo Portugal.

Numarul debitorilor la banci, persoane fizice, care au credite neperformante a crescut cu 80% in intervalul decembrie 2008 - iunie 2010, potrivit recentului Raport de stabilitate financiara, publicat de BNR. Unul din zece debitori persoane fizice ai sectorului bancar este restantier si acumuleaza in medie 1,4 credite restante peste 90 de zile.

FMI estimeaza ca economia Romaniei va scadea anul acesta cu 2%, pentru ca la anul sa-si revina la o crestere de circa 1,5%. "In al treilea trimestru din 2010 va avea loc din nou o mica scadere, pentru ca masurile luate de Guvern vor avea un efect negativ temporar. Dar cand acest efect va fi depasit, vom vederea o reluare a cresterii", a declarat recent Tony Lybek, reprezentantul FMI pentru Romania si Bulgaria.

Acordul de imprumut stand-by, in valoare totala de 13,15 miliarde de euro, a fost semnat la 4 mai 2009 si prevede accesul Romaniei la 1.111% din cota sa de participare in cadrul fondului de resurse al FMI.

Romania a beneficiat pana acum de 10,65 miliarde de euro din creditul stand-by care expira in primavara anului viitor, fiind in continuare cel mai mare debitor fata de FMI, inaintea Ucrainei si a Ungariei.

Urmărește Business Magazin

/analize/servicii-financiare/fmi-lauda-politica-fiscala-si-monetara-a-statului-romania-primeste-inca-884-mil-euro-din-creditul-stand-by-7421637
7421637
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.