FMI: economia Romaniei scade cu 1,9% anul acesta, creste cu 1,5% anul viitor

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 06 octombrie 2010 23 afişări

Scaderea economica a Romaniei este apreciata de FMI la 1,9% in acest an, pentru ca la anul tendinta sa se inverseze, cu o crestere de 1,5%, releva raportul FMI asupra perspectivelor economiei globale, publicat miercuri.

Estimarea de acum este aceeasi cu cea formulata in ultimele luni de Jeffrey Franks, seful misiunii FMI in Romania, insa radical diferita de cea cu care Fondul si Guvernul au inceput anul, respectiv iesirea din recesiune si o crestere a PIB de 1,3% pentru 2010.

Inflatia este asteptata sa ajunga la 5,9% in 2010 si 5,2% in 2011, deficitul balantei de cont curent se va adanci anul acesta la 5,1% din PIB (fata de 4,5% anul trecut), pentru a se reduce usor la anul, la 5,4%, in timp ce rata somajului ar urma sa urce de la 8,2% in 2009 la 9,8% in acest an si sa scada aproape imperceptibil in 2011, la 9,2%.

"In Europa emergenta, cresterea in tarile care au avut de-a face cel mai putin cu efectele crizei (Polonia) si in cele care au intampinat criza cu o piata interna si un sector bancar relativ solide (Turcia) este asteptata sa capete amploare, sustinuta de normalizarea fluxurilor comerciale si de capital la nivel global", noteaza FMI. "In schimb, tarile care au traversat perioade de avant economic nesustenabil (Bulgaria, Letonia) sau au vulnerabilitati la nivelul datoriei publice sau private (Ungaria, Romania) sunt asteptate sa-si revina mai lent. Aceste probleme au limitat serios marja de manevra a guvernelor din tarile respective." FMI adauga ca majorarile de TVA sunt estimate sa duca la o inflamare temporara a inflatiei in tari ca Polonia sau Romania.

Pe ansamblul Europei Centrale si de Est, dintre pietele considerate emergente, cea mai mare crestere ar urma s-o aiba anul acesta Turcia, cu 7,8%, si Polonia, cu 3,4%, urmate de Estonia, cu 1,8%, si Lituania, cu 1,8%. Economia bulgareasca va stagna, iar Ungaria va reusi o crestere neinsemnata, la 0,6%. Romania, Letonia (-1%) si Croatia (-1,5%) sunt singurele economii cu scadere. De notat insa reperul la care se raporteaza aceste cifre: anul trecut, toate cele trei tari baltice au avut parte de adevarate prabusiri ale PIB, intre 13% si 18%, in timp ce Romania a consemnat un declin economic de 7,1%. Un alt reper la care se pot raporta previziunile este estimarea din iunie a Bancii Mondiale, conform careia, pe ansamblul Europei Centrale si de Est, Romania si Letonia erau singurele economii asteptate sa scada anul acesta - Letonia cu 3,5%, Romania insa mai putin, cu 0,5%.

Conform criteriilor FMI, Cehia, Slovacia si Slovenia sunt considerate economii avansate, toate urmand sa aiba in 2010 crestere. Pe ansamblul economiilor europene avansate, liderele vor fi Suedia (4,4%), Slovacia (4,1%) si Germania (3,3%). FMI prevede continuarea recesiunii in Grecia (-4%), Islanda (-3%), Irlanda si Spania (-0,3%).

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
economie,
FMI,
recesiune,
Europa emergenta,
previziuni
/analize/servicii-financiare/fmi-economia-romaniei-scade-cu-1-9-anul-acesta-creste-cu-1-5-anul-viitor-7451693
7451693
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.