FMI: Creditul a scazut in Europa de Est acolo unde bancile straine au retras cele mai mari sume de bani

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 06 octombrie 2010 24 afişări

Spre deosebire de piete emergente din alte regiuni ale lumii, cele din Europa Centrala si de Est si CSI s-au confruntat din 2008 pana in primul trimestru din 2010 cu iesiri de capital din partea bancilor, pe masura ce bancile occidentale si-au redus expunerea in zona, noteaza FMI, in ultimul Raport asupra stabilitatii financiare globale, publicat marti.

"Acest fenomen reflecta un numar de factori, de la cererea slaba de credite, constrangeri de finantare, ingrijorarile privind ratingul de tara si pana la presiuni din autoritatilor monetare locale pentru cresterea standardelor de adecvare a capitalului bancar, dar si anumite fluxuri de capital in interiorul grupurilor financiare internationale", noteaza FMI.

Cresterea creditelor a devenit negativa sau a ramas foarte slaba in tarile unde iesirile de capital decise de banci au fost cele mai mari, conform FMI. Aceste iesiri sunt direct proportionale cu gradul in care subsidiarele locale sunt dependente de bancile-mama pentru finantare si cu deteriorarea pe ansamblu a cererii de credite si a situatiei economice.

Din acest punct de vedere, Letonia conduce detasat, cu iesiri de capital bancar care ajung cumulat la 14% din PIB, incepand din ultimul trimestru al lui 2008 si pana in primele trei luni ale anului in curs. Prin comparatie, Romania sta bine, cu sume de doar putin peste 4% din PIB, insa incomparabil cu Polonia, unde aceste fluxuri de capital nu ajung nici macar la 1% din PIB.

In schimb, in tarile cu un grad mai mare de independenta a bancilor locale sau unde pietele locale sunt mai mari si unde economia a facut mai bine fata crizei, in ultimele luni a avut loc o redresare a cererii de credite, asa cum s-a intamplat in Polonia, Rusia sau Turcia.

FMI anticipeaza ca riscurile de stabilitate financiara pentru pietele emergente s-au redus, insa aceste piete se confrunta in continuare cu "provocarea de a administra fluxuri mari si posibil volatile de capital". Institutia recomanda politici de limitare a impactului unor astfel de fluxuri de capital, prin "abordarea adecvata a riscului de tara, abordarea problemelor mostenite de la sistemul bancar si mentinerea claritatii in privinta reglementarilor pentru intregul sector financiar".

In privinta standardelor de adecvare a capitalului bancar, statisticile continute in raportul FMI indica o rata de solvabilitate in sistemul bancar romanesc de 15% la sfarsitul lui martie 2010 (standardul fixat de BNR pentru raportul dintre fondurile proprii si activele ponderate dupa riscuri este de 8%). Rata este comparabila cu situatia din Lituania (15,1), este peste cea din Ungaria (12,9%) si Cehia (14,2%), dar sub cea din Bulgaria (18,2%) sau Estonia (22%).

Ponderea creditelor neperformante (inclusiv cele clasificate drept indoielnice si pierderi) in totalul imprumuturilor acordate de bancile din Romania era in martie de 17,5%, aproape de ponderea din Letonia (17,9%), comparativ cu 4,9% in Cehia, 7,8% in Bulgaria si Ungaria sau - la polul opus - 41,9% in Ucraina.

Urmărește Business Magazin

/analize/servicii-financiare/fmi-creditul-a-scazut-in-europa-de-est-acolo-unde-bancile-straine-au-retras-cele-mai-mari-sume-de-bani-7449494
7449494
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.