Fitch: Romania si Ungaria, tari cu probleme pentru grupul Erste

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 28 decembrie 2010 29 afişări

Creditele cu probleme din portofoliul grupului Erste au crescut la 7,6% la sfarsitul lui septembrie, in special pe seama Austriei, a Romaniei si a Cehiei, insa situatia din Cehia si Austria pare sa se fi stabilizat, astfel incat si cresterea creditelor neperformante pare sa fie acolo mai lenta, apreciaza agentia de rating Fitch.

"Conditiile din sectorul bancar din Romania si Ungaria raman adverse, insa in Cehia, Slovacia si Austria, situatia pare sa se fi stabilizat", noteaza Fitch, in raportul prin care confirma ratingul A pentru datoriile pe termen lung atribuit grupului Erste, proprietarul BCR.

Fitch apreciaza ca exista o "probabilitate extrem de mare" ca guvernul austriac sa ofere sprijin pentru Erste daca ii va fi cerut in caz de probleme, data fiind importanta sistemica a grupului. Ca si alte banci, Erste a emis obligatiuni garantate de guvernul austriac in 2009, in dauna finantarilor obtinute pe termen scurt.

Perspectiva de rating ramane stabila, reflectand-o pe cea atribuita statului austriac, al carui rating suveran este insa superior, AAA. Ratingul atribuit de Fitch, mai slab decat cel pentru statul austriac, reflecta expunerea Erste fata de anumite piete cu probleme din Europa Centrala si de Est, ca si calitatea mai slaba a activelor, care determina nevoia de provizionare. Aceste dezavantaje sunt puse in balanta cu calitatea buna a activitatii in segmentul clientilor de retail si IMM, capacitatea adecvata de absorbtie a pierderilor si imbunatatirea capitalizarii.

Performanta operationala, afectata in primele noua luni de provizioanele mari, este de asteptat sa sufere in continuare pana la sfarsitul anului, avand in vedere ca este imposibil ca provizioanele sa scada in 2010 sub nivelul din 2009. Pentru 2011-2012, un nivel redus al provizioanelor va fi cheia profiturilor si va putea fi atins in functie de conditiile din diversele tari unde opereaza grupul.

Pe termen mediu exista sanse atractive de crestere a afacerilor in pietele esentiale ale Erste, ceea ce va furniza o sursa solida de venituri, ca si majorarea depozitelor din segmentul de retail. Totusi, in viziunea Fitch, expunerea Erste in sectoarele de constructii si imobiliare este mare in raport cu alte banci comparabile, tinand cont de vulnerabilitatea acestor sectoare in contextul ciclului de creditare actual.

Urmărește Business Magazin

/analize/servicii-financiare/fitch-romania-si-ungaria-tari-cu-probleme-pentru-grupul-erste-7847354
7847354
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.