Fitch despre bancile romanesti: creditele neperformante vor atinge un varf de 14-16% spre finele lui 2011

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 21 iulie 2011 22 afişări

Din punctul de vedere al sistemului bancar, Europa Centrala si de Est are doua niveluri de performanta, apreciaza agentia de rating Fitch: profilurile de credit ale bancilor din Cehia, Slovacia si Polonia sunt "semnificativ mai bune" decat cele ale bancilor din Bulgaria, Croatia, Romania, Ungaria si Slovenia.

Aceasta stratificare se reflecta atat in calitatea finantarii, cat si in diferenta de credite acordate in valuta (cele din a doua categorie au acordat mai multe credite in valuta), de calitate a activelor si in general de nivel al dezvoltarii economice din tarile respective, arata Fitch, intr-un comentariu publicat joi.

Fitch se asteapta ca nivelul creditelor neperformante sa-si atinga maximul in Romania, Bulgaria si Croatia spre finele anului 2011, pentru ca in Slovenia si Ungaria acest maxim sa fie atins mai tarziu, "probabil abia in 2012". In tarile din aceasta categorie, ponderea creditelor restante se afla aproape de 10% sau peste si este inca in crestere, desi cu un ritm mai redus decat in 2009-2010.

In ce priveste celelalte tari, nivelul maxim al creditelor neperformante pare sa fi fost deja atins in a doua parte a anului trecut - prima jumatate a anului curent in Polonia, Cehia si Slovacia, iar provizioanele deja mai scazute sustin o performanta mai buna a bancilor respective.

Agentia de rating constata ca prevalenta creditelor in valuta in regiune n-a scazut aproape deloc si, in ciuda unor restrictii impuse de autoritati, se mentine inalta in Croatia, Ungaria, Romania si Bulgaria.

In privinta capitalizarii, agentia se asteapta ca, in virtutea unor schimbari de strategie ale grupurilor-mama, sa aiba loc in regiune cateva vanzari de banci, fara efecte negative la scara sistemului, in special in Polonia (unde grupurile-mama straine au unele vulnerabilitati), Bulgaria si Romania (daca bancile grecesti decid sa plece) si Slovenia (unde ponderea actionarilor straini este inca redusa).

Bancile din Europa Centrala si de Est, inclusiv subsidiarele bancilor grecesti din Romania si Bulgaria, "au o expunere directa redusa fata de Grecia si restul tarilor periferice ale zonei euro", insa expunerea lor indirecta fata de o escaladare a crizei din zona euro "este considerabila", apreciaza Fitch.

Aceasta expunere indirecta se leaga de o posibila incetinire a cresterii in pietele principale ale zonei euro (destinatia de baza a exporturilor estice), de limitarea finantarilor pentru subsidiarele estice daca grupurile-mama intampina probleme si de o potentiala depreciere a monedelor estice (in special zlotul polonez si forintul ungar) in raport cu francul elvetian, daca euro se depreciaza in continuare.

CE SE INTAMPLA IN ROMANIA

Pentru Romania, Fitch citeaza un raport din iunie al FMI unde se arata ca subsidiarele romanesti ale grupurilor grecesti sunt mai bine capitalizate decat media sistemului, lichiditatea lor e la nivelul sistemului si nu exista indicii ale unor retrageri semnificative de depozite, iar sustinerea si supravegherea BNR reduc riscurile asociate unei crize in zona euro.

Nici chiar in cazul unei intrari in incapacitate de plata a Greciei sau a unei banci din Grecia, finantarile pentru subsidiarele romanesti sau bulgaresti nu vor fi reduse si nu vor aparea retrageri de depozite, apreciaza Fitch.

La finele lui aprilie, ponderea creditelor neperformante era de 13% din totalul imprumuturilor, fata de 11,9% la finele lui 2010 si 7,9% la sfarsitul lui 2009. Imprumuturile clasificate ca indoielnice si pierderi conform standardelor BNR atingeau 22,4% (20,8% la sfarsitul lui 2010, 15,8% la sfarsitul lui 2009). "Stabilizarea si imbunatatirea calitatii activelor este principala provocare pentru bancile romanesti", considera Fitch, care se asteapta ca ponderea imprumuturilor neperformante sa atinga un maxim de 14-16% spre finele anului, pondere mai ridicata decat in majoritatea tarilor vecine comparabile.

Creditarea in Romania este inca dominata de imprumuturile in valuta - 64% din creditele pentru populatie si 60% din cele pentru companii la sfarsitul primului trimestru. Creditarea a scazut in 2009 si 2010, singura categorie unde s-au semnalat cresteri fiind imprumuturile ipotecare (cu 18% in 2010, calculat in euro). Politica stimulativa a BNR si ameliorarea activitatii economice ar urma sa duca insa in acest an la o crestere reala a creditarii.

Urmărește Business Magazin

/analize/servicii-financiare/fitch-despre-bancile-romanesti-creditele-neperformante-vor-atinge-un-varf-de-14-16-spre-finele-lui-2011-8513988
8513988
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.