Februarie se incheie aproape de zero

Postat la 29 februarie 2008 8 afişări

Actiunile listate la Bursa de Valori Bucuresti au incheiat a doua saptamana de crestere a anului. Aprecierea s-a bazat pe aprecierea semnificativa din primele doua zile ale saptamanii, scaderea din ultimele trei sedinte nereusind sa anuleze castigul initial. Luna februarie a incheiat in scadere usoara fata de ianuarie, mai putin de un procent pentru majoritatea indicilor, cea mai mare parte a pierderilor din 2008 fiind inregistrate in ianuarie.

Saptamana a debutat in forta dupa finisul in crestere din perioada precedenta, iar inicii s-au apreciat cu cel putin sase procente in primele doua sedinte, ajungand chiar pana la 11% in cazul BET-FI. Rezultatele financiare pozitive si, mai ales, situatia favorabila de pe pietele internationale au fost cauzele saltului pozitiv consemnat de bursa.

Trendul brusc de crestere a atras din ce in ce mai multi investitori la cumparare, in acest fel fiind explicata si volatilitatea mare de la BVB. Urcarea de la Bucuresti a fost, luni si marti, de trei ori mai mare decat cea de pe pietele europene, fiind inca o data subliniata apetenta catre miscari de mare amploare, indiferent de directie, pozitiva sau negativa.

In sedinta de marti indicii au atins maximele lunii, cu BET la 7.812 puncte si BET-FI la 64.543 puncte. Prin cotatia ceva mai mare de pe parcursul sedintei indicele SIF-urilor a ajuns la pragul de 65.000 de puncte, devenit nivel de rezistenta. Nivel care a si rezistat pana in prezent, indicele avand nevoie de multa forta, adica stiri pozitive si volume mari de cumparare, pentru a-l putea depasi. Marti a fost consemnata si cea mai ridicata valoare de tranzactionare din ultima perioada, cu un total de 21,2 milioane euro pentru piata principala a BVB.

Brokerii au luat in considerare posibilitatea modificarii trendului la momentul respectiv, dar corelarea cu pietele internationale a ramas valabila. Desi nu exista legaturi directe ale crizei financiare americane cu piata de capital romaneasca, conexsiunea cu directia generala a burselor si cu sentimentul investitorilor face ca bursa de la Bucuresti sa se miste in tandem cu bursele americane si europene.

Aparitia noilor stiri negative in economia americana a dus la revenirea pe scadere a indicilor bursieri internationali si implicit a celor de la noi. Speculatorii care au achizitionat pe minimele din saptamanile anterioare au gasit un moment favorabil de marcare a profiturilor, iar indicii BVB au pierdut cate doua procente. Lichiditatea a scazut considerabil fata de primele doua zile ale saptamanii, intorcandu-se la valori reduse, mult sub media anului trecut, iar situatia nu s-a mai modificat pana la finalul saptamanii si implicit al lunii.

In ultima sesiune de tranzactionare au fost publicate si rezultatele financiare ale Erste Bank, cu cifre pozitive, in linie cu asteptarile analistilor, insa efectul pozitiv asupra bursei nu a durat decat aproximativ o ora. Europenii au continuat scaderea, la fel si americanii, iar BVB a inchis din noi in coborare. Cel mai mult au avut de suferit SIF-urile, al caror indice, BET-FI, s-a depreciat cu peste trei procente.

Din fericire, saptamana a fost incheiata in crestere fata de perioada anterioara. Indicele BET a recuperat 1,9%, ajungand la o depreciere de 24,2% de la inceputul anului, iar BET-C a urcat 1,5%, pentru a reduce pierderea la 22%.BET-FI a performat chiar mai bine, cu o corectie pozitiva de 4,2%, ceea ce a micsorat pana la 23% scaderea din 2008.

Un semnal negativ in ultima sedinta a venit de la moneda nationala, care a pierdut nu mai putin de doua procente intr-o singura zi. Cursul oficial al leului a ajuns la 3,7269 lei/euro, adica o depreciere de 3,2% de la inceputul anului. Scaderea leului a fost pusa pe seama turbulentelor internationale pornite din SUA, unde dolarul a ajuns la valori minime istorice fata de euro, ceea ce a dus la o avalansa de inchideri ale pozitiilor deschise in dolari sau in valute ale pietelor emergente.

Perioada urmatoare nu se anunta mai buna decat saptamana ce tocmai s-a incheiat. Cel mai probabil, BVB se va misca in tunel de variatie relativ scazut, fara a inregistra cresteri sau scaderi de mare amploare. Situatia ar putea fi modificata de aparitia stirilor importante, insa calendarul financiar nu curpinde nici o veste semnificativa. "Se poate pune speranta si pe venirea primaverii, care ar putea impulsiona optimismul investitorilor. Fara stiti negative importante, optimismul ar putea readuce la cumparare investitorii care acum asteapta cu bani lichizi un motiv sa isi deschida pozitiile", a declarat un broker.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
bursa,
servicii financiare
/analize/servicii-financiare/februarie-se-incheie-aproape-de-zero-2423801
2423801
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.