Economia Europei de Est: se contureaza o revenire cu doua viteze

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 08 octombrie 2010 27 afişări

Economia Europei de Est se indreapta spre o revenire cu doua viteze, pe de o parte fiind tarile cu fundamente economice sanatoase, ca Polonia sau Cehia, pe de alta parte tarile care depind de finantarea straina, ca Romania, scrie Reuters

Un articol de pe blogul agentiei, ilustrat cu o fotografie de la protestul politistilor din Bucuresti, citeaza opinia analistilor de la Goldman Sachs, conform carora "s-a manifestat o diferentiere clara intre economiile mai robuste si cele mai fragile ale regiunii". Goldman Sachs considera ca economiile mai solide - Polonia, Cehia, la care se adauga Turcia si Israelul, frecvent asociate in analizele financiare cu Europa de Est - vor fi primele care vor vedea o accelerare a fluxurilor financiare, atat in forma cumpararilor de obligatiuni, cat si in forma achizitiei de actiuni.

Reducerea dobanzilor la niveluri fara precedent in tarile dezvoltate si ingrijorarile privind datoria publica a unor tari din zona euro ca Grecia si Irlanda i-au facut pe investitorii de portofoliu sa caute in alta parte posibilitati de a-si plasa capitalul cu randamente mai bune. Investitorii cauta oportunitati in Europa Centrala si de Est, testand tari ca Ungaria, de pilda, unde insa dificultatile guvernarii Fidesz de a aduce sub control cheltuielile bugetare creeaza un teren incert, ca si in Romania, o alta tara care in ultimii ani a depins de sustinerea FMI.

Pentru tarile vizate de fluxurile de capital speculativ, aceste miscari se pot dovedi insa riscante. In eventualitatea unui nou soc global dupa modelul prabusirii Lehman Brothers - o eventualitate pe care investitorii si analistii nu o exclud nici acum -, tarile respective sunt expuse la iesiri masive de capital, de genul celor care au maturat 30% din valoarea zlotului polonez fata de euro. Exista, de asemenea, destule necunoscute in privinta redresarii economice in sine, de la batalia pentru disciplina bugetara si pana la ce se va intampla in Germania, economia locomotiva a zonei euro.

In ultimul raport asupra perspectivelor economice globale, FMI estimeaza ca Germania va cunoaste anul acesta o crestere a PIB de 3%, urmata la anul de o incetinire la 2%. Pentru Europa emergenta (Polonia, Ungaria, Romania, Ungaria, Bulgaria, Croatia, tarile baltice si Turcia), FMI prevede o crestere de 3,7%, urmata in 2011 de o incetinire la 3,1%, chiar daca toate statele din zona, cu exceptia Turciei, au perspective de avans al PIB mai mare in 2011 decat anul acesta.

Urmărește Business Magazin

/analize/servicii-financiare/economia-europei-de-est-se-contureaza-o-revenire-cu-doua-viteze-7458100
7458100
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.