Driblerii impozitelor cresc cu 50%

Postat la 07 octombrie 2008 120 afişări

Orice perioada de incertitudine din mediul de afaceri romanesc inseamna un vant puternic in vele pentru piata de consultanta fiscala, o piata inca mica, dar in care sunt companii ce ating si ritmuri de crestere anuala de 40-50%.

 

In pofida scaderii obisnuite de ritm pe care o aduce vacanta de vara, anul acesta proiectele nu au mai prididit, iar aglomeratia nu s-a domolit aproape deloc nici chiar in august, sustine Emilia Dragu, partener in cadrul companiei de consultanta fiscala TaxHouse. Un argument in plus pentru estimarea lui Dragu ca firma in care este asociata cu alti doi parteneri (Angela Rosca si Cristian Radulescu) va realiza anul acesta afaceri de peste 1,5 milioane de euro. O cifra care, in esenta, echivaleaza cu un ritm de crestere anual de circa 50%, in conditiile in care TaxHouse a obtinut anul trecut o cifra de afaceri de un milion de euro.

 

Schimbarile prin care trece mediul de afaceri romanesc, provocate pe de o parte de aderarea la Uniunea Europeana si de cerinta de a se conforma practicilor europene si pe de alta parte de maturizarea companiilor de aici, ce se confrunta acum cu nevoia de a-si structura (sau restructura) mai bine afacerile, sunt principalele motoare de dezvoltare ale pietei de consultanta fiscala, spune Emilia Dragu.

 

O piata de nisa, care prin comparatie cu cele ale altor servicii profesionale are inca dimensiuni liliputane: in lipsa unor statistici exacte, firmele de profil estimeaza valoarea ei in jurul a 45-50 de milioane de euro. Pentru comparatie, piata avocaturii ar urma sa ajunga in 2008 la pragul de 200 de milioane de euro, conform estimarilor din piata, cresterile din ultimii ani plasandu-se la circa 20%.

 

Gabriel Sincu, senior manager pentru Tax Advisory Services in cadrul biroului local al Mazars Hemmelrath, companie creata anul trecut in urma fuziunii la nivel international dintre francezii de la Mazars si firma germana RMS Hemmelrath, remarca la randul sau “o crestere in ultima vreme a solicitarilor de servicii in aria restructurarilor”. Cererea tot mai mare pentru servicii de consultanta financiar-fiscala pentru operatiuni de fuziune, divizare sau lichidare este un rezultat natural al evolutiei companiilor care au ajuns acum la maturitate si care, pentru a putea continua, au nevoie sa se reorganizeze pentru a-si spori eficienta.

 

Dat fiind numarul mare de solicitari de acest fel, adauga managerul Mazars Hemmelrath, in cadrul departamentului de consultanta fiscala va fi creata o divizie separata care se va ocupa cu astfel de proiecte. Printre serviciile pe care le ofera compania, alaturi de cele de restructurare, se numara serviciile de due diligence pentru investitorii care cumpara companii in Romania sau asistenta clientilor in situatia in care sunt subiectul unor inspectii fiscale (cele mai multe dintre acestea terminandu-se, potrivit lui Sincu, in instanta). In cifra de afaceri a Mazars, care s-a ridicat in perioada septembrie 2007-august 2008 (anul financiar al companiei) la 3,5 milioane de euro, consultanta fiscala reprezinta aproximativ un sfert (aproape 0,9 milioane de euro), alaturi de serviciile de audit si consultanta financiara, contabilitate si consultanta juridica.

 

Potrivit datelor de la Ministerul Economiei si Finantelor, cifra de afaceri a companiei pentru anul trecut a fost de circa 5,7 milioane de lei (1,5 milioane de euro), insa 2007 a fost un an atipic pentru companie, explica Sincu, intrucat a fost anul fuziunii Mazars - Hemmelrath. In ultimii trei ani “am avut in fiecare an cresteri intre 10-25% fata de anul anterior”, spune Sincu, referindu-se la departamentul pe care il coordoneaza din 2005.

 

Pe ansamblul pietei, ritmul de crestere este insa ceva mai mare, in jur de 30-35% pe an, estimeaza Emilia Dragu, care a venit la TaxHouse in calitate de partener in noiembrie 2007, dupa ce a lucrat timp de cinci ani in cadrul Arthur Andersen, trei in cadrul Ernst & Young si ulterior in Agentia Nationala de Administrare Fiscala din cadrul Ministerul Finantelor Publice. Dragu estimeaza ca piata de consultanta fiscala avea o valoare de circa 50 de milioane de euro la inceputul anului 2008, mentionand totusi ca este foarte dificil de determinat o valoare exacta a acestei piete, in conditiile in care majoritatea cifrelor vehiculate de companii includ, alaturi de serviciile de consultanta fiscala, si cele de audit si consultanta juridica.

 

Cu trei parteneri veniti din asa-numitul grup Big 4 al celor mai mari firme de profil - Angela Rosca a lucrat si la Ernst & Young, iar Cristian Radulescu la Ernst & Young si PricewaterhouseCoopers - TaxHouse isi propune sa devina al cincilea nume mare din piata de consultanta fiscala, spune Emilia Dragu. Pe piata de consultanta financiara si de audit se lupta, alaturi de firmele din Big 4 (Deloitte, Ernst & Young, KPMG si PricewaterhouseCoopers), un esalon secund numeros. Printre cele mai importante companii din aceasta categorie se inscriu firme de talie mijlocie, birourile din Romania ale unor retele internationale, precum Mazars, BDO Conti (filiala locala a BDO International, a cincea mare companie internationala de audit si consultanta), Baker Tilly Klitou sau Moore Stephens Riff Consulting.

 

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
afaceri,
finante,
consultanta
/analize/servicii-financiare/driblerii-impozitelor-cresc-cu-50-3279780
3279780
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.