Cum te privesc bancherii cand ai un milion de euro in cont

Postat la 29 septembrie 2009 46 afişări

Piata serviciilor financiare si conditiile generale din economie arata ca e un bun moment acum pentru afacerile din private banking. Clientii au nevoie mai mult decat oricand de o administrare eficienta a banilor pe care ii au, iar pentru banci orice absorbtie de lichiditati este esentiala.

"Traderii nu sunt niste diavoli, iar private bankingul nu inseamna evaziune fiscala", spunea saptamana trecuta Frédéric Oudéa, presedintele Société Générale, intr-o conferinta organizata la Londra, facand referire la problemele de imagine cu care se confrunta bancherii si care au generat o reticenta considerabila a clientilor fata de serviciile lor.

Capitalul de imagine pe care bancherii incearca sa-l creeze diviziilor de private banking isi gaseste deci doua explicatii: prima ar fi aceea ca evolutia segmentului de retail bancar traditional s-a oprit, iar a doua tine de nevoia bancilor de a atrage clienti care dispun de lichiditati importante.

Cu toate acestea, bancile nu se grabesc sa recurga la compromisuri majore si sa relaxeze plafoanele de acceptare a clientilor care vor sau au nevoie de un bancher personal. Ba chiar dimpotriva. Monica Ionescu, sefa departamentului de private banking al UniCredit, explica aceasta "rigiditate" pe care o manifesta bancile prin faptul ca serviciile de private banking sunt prin definitie elitiste. Cand limita este fixata prea jos si accesul este prea usor, produsul nu mai este elitist din punctul de vedere al clientului si, de asemenea, devine si ineficient pentru banca.

"Un bancher personal are un portofoliu restrans de clienti comparativ cu cel din alte arii de business, tocmai pentru ca este vorba de servicii de top. Limita noastra de acces la serviciile de private banking a fost aliniata cu cea a diviziei si a Europei Centrale si de Est. Comparativ cu 2008 am crescut pragul de intrare in categoria clientilor de private banking", spune Ionescu. In prezent, pragurile minime de plasament initial de la care clientii bancilor din Romania pot apela la un bancher personal variaza intre 40.000 si 300.000 de euro, in functie de banca.

Pana acum, divizia de profil a UniCredit nu a pierdut niciun client, iar cresterea de active este de peste 60% fata de anul trecut. Cel mai mare cont administrat acum depaseste 35 de milioane de euro. "In urma aplicarii noilor limite de accedere la aceste servicii, numarul clientilor va fi in jur de 800. Asa cum spuneam, este foarte important sa mentinem calitatea serviciilor la standarde foarte ridicate", adauga Monica Ionescu.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/analize/servicii-financiare/cum-te-privesc-bancherii-cand-ai-un-milion-de-euro-in-cont-4941090
4941090
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.