Cum sa-ti pierzi un sfert din bani

Postat la 15 februarie 2008 1 afişăre

Corelarea Bursei de la Bucuresti cu cele internationale doar pe scadere s-a verificat din nou in saptamana ce tocmai s-a incheiat. Majoritatea pietelor internationale au terminat in crestere, BVB a mai cazut doua procente si jumatate. Este oare atat de grava situatia in Romania sau sunt investitorii autohtoni mult mai panicati decat cei de afara?

Ar trebui sa ne uitam la semnalele din interior in primul rand. Stirea privind deficitul de cont curent (diferenta dintre valuta intrata in tara si cea iesita) din 2007 a fost negativa, insa in asteptari. Nivelul de 14,3% din Produsul Intern Brut (PIB) corespondent al valorii de 16,9 miliarde euro a fost estimat de majoritatea analistilor, insa cresterea de 66% ca valoarea fata de cea din 2006 nu poate fi o veste pozitiva. Analistii au considerat totusi ca stirea a fost deja inglobata in scaderile de pana acum, mai ales ca a venit dupa publicarea deficitului comercial, iar influenta nu poate fi decat minora. Lucru care s-a si intamplat; in sedinta de joi cand Banca Nationala a facut publica informatia, bursa a crescut in ansamblu.

O scadere importanta a bursei a avut loc in prima sedinta a saptamanii, luni, cand a fost anuntat deficitul comercial (raportul dintre importuri si exporturi), ajuns pana la valoarea de 21,5 miliarde euro. Deprecierea actiunilor a fost sustinuta si de semnalele din exterior, mai exact pierderile de pe pietele internationale, iar indicii BET si BET-C au atins noi minime anuale. Coborarea a continuat si marti, insa cu valori mai reduse, sub un procent pentru BET, si chiar cu o usoara crestere pentru BET-C. Parea ca ne indreptam catre o revenire a trendului, eveniment care s-a si petrecut in urmatoarele doua sedinte de tranzactionare.

Sustinute de valul de optimism care parea sa traverseze piata de la Bucuresti, bursa a crescut miercuri si joi. In prima faza, cresterea a fost alimentata si de modificarea perceptiei unor institutii financiare asupra economiei romanesti. UBS AG a publicat un raport asupra economiilor Europei Centrale si de Est in care perspectivele econopmice pentru 2008 ale tarii noastre erau pozitive, pornind chiar de la deprecierea leului, cu efecte pozitive asupra deficitului de cont curent.

Intrarea Erste Bank in ringul bursier (sub simbolul EBS) a fost benefica pentru BVB. Pe langa toate premierele lansate cu ocazie listarii bancii austriece, a crescut si lichiditatea si cotatiile majoritatii actiunilor. Tilurile Erste s-au apreciat cu 1,94% in prima zi de tranzactionare la BVB, insa a pierdut totul in urmatoarea, depreciindu-se cu 2,7%. Cel mai important castig al BVB din listarea bancii internationale este cel din valoarea capitalizarii totale, care a a urcat de la 18,3 miliarde euro la 30,8 miliarde euro.

Printre companiile care si-au anuntat rezultatele financiare in cursul saptamanii s-a numarat si Impact Bucuresti, care a preferat standardele internationale de contabilitate pentru a putea ingloba in profit si castigul rezultat din reevaluarea terenurilor detinute. Astfel a ajuns la un profit brut de 96,2 milioane euro, din care 92,6 milioane euro au rezultat din reevaluarea terenurilor. Cotatia actiunilor a crescut cu circa cinci procente in doua zile pe baza rezultatelor anuntate, insa nu a rezistat si in ultimele doua sesiuni ale saptamani, pierzand aproape tot ce castigase.

Odata cu scaderea din ultima sedinta de tranzactionare a perioadei, bursa a ajuns la noi minime. BET a inchis la 7.136 puncte, putin peste minimul anual inregistrat marti, de 7.116 puncte, iar BET-C a ajuns la 4.961 puncte. Indicele SIF-urilor, BET-FI, a coborat dupa inchiderea de vineri, sub nivelul de 58.000 de puncte, pentru prima oara anul acesta. De la inceputul anului BET a pierdut 27,4%, BET-C 25,6%, iar BET-FI 26,7%. Conform Comisiei Nationale de Prognoza, indicele BET va inregistra, pana la sfarsitul anului, o crestere de 14% fata de 2007, ceea ce inseamna o majorare de circa 60% fata de cotatia din acest moment. Bursa de la Bucuresti este, evident, campioana pierderilor in Europa, in apropiere de noi fiind Bulgaria cu o pierdere de aproape 20% de la inceputul anului.

Saptamana viitoare urmeaza sa fie digerate de catre investitori rezultatele financiare publicate deja. Majoritatea companiilor inregistreaza profituri in crestere, cu rezultate ce sunt considerate "bune", dar nu peste asteptari. Un pas important catre modficarea trendului descendent ar fi reintrarea fondurilor de investitii straine, insa acest eveniment nu va avea loc prea curand in opinia brokerilor. De altfel, lichiditatea scazuta din ultimele saptamani poate fi pusa si pe seama iesirilor unor investitori straini, care si-au gasit contrapartida in randurile rezidentilor. Urmarea a fost disparitia banilor gheata din buzunarele investitorilor autohtoni, incapabili sa mai achizitioneze actiuni in volum semnificativ. Ramane de vazut daca acestia se vor intoarce in perioada urmatoare sau investitorii locali isi vor infrange panica si vor intra si la cumparare nu doar la vanzare.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
bursa,
servicii financiare
/analize/servicii-financiare/cum-sa-ti-pierzi-un-sfert-din-bani-2391172
2391172
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.