Cresterea bursei se amana

Postat la 07 martie 2008 7 afişări

Bursa nu a reusit sa incheie o saptamana pozitiva in ciuda celor trei sedinte de apreciere, versus doua de scadere. Indicii au pierdut aproximativ doua procente fiecare, iar cotatiile s-au apropiat din nou de minimele anului inregistrate luna trecuta.

Principala problema a Bursei de Valori Bucuresti ramane lichiditatea extrem de scazuta. Indiferent daca trendul merge intr-o directie sau alta, o lichiditate semnificativa ar ajuta la definitivarea perioadelor de volatilitate mult mai bine. Valoarea mica a tranzactiilor efectuate este motivul pentru care cele trei sedinte pozitive nu au putut decorela piata romaneasca de cele internationale si nici nu au reusit sa mentina pe plus saptamana ce tocmai s-a incheiat.

Anuntarea oficiala a cresterii Produsului Intern Brut cu 6%, peste estimarile analistilor, alaturi de celelalte cifre macroeconomice, au impulsionat mult prea putin piata de capital, desi ar fi putut reprezenta parghia necesara decorelarii, cel putin pe termen scurt. "Din pacate increderea investitorilor se afla la cote foarte reduse, toata lumea asteapta intoarcerea trendului inainte de a intra la cumparare cu valori mai mari", a declarat un broker.

Pietele internationale nu au avut insa parte de vesti pozitive. Dolarul s-a depreciat pana la niveluri istorice fata de euro, peste 1,52 dolari/euro, pe fondul vocilor care anunta intrarea in recesiune. Si valoarea neta a locuintelor americane din ultimul trimestru al anului trecut, indicator lansat saptamana aceasta, arata o scadere pentru prima oara in ultimii cinci ani, iar ieftinirea caselor dezavantajeaza toti jucatorii de pe piata imobiliara americana.

Deprecierea dolarului, care a marit valoarea monedei europene, dar si pretul metalelor pretioase si a petrolului, nu a fost indeajuns de puternica pentru ca Banca Centrala Europeana si Banca Centrala a Angliei sa reduca ratele dobanzilor de referinta. Ambele banci centrale au mentinut neschimbate dobanzile la 4%, respectiv 5,25%, considerand mai importanta combaterea inflatiei si anuntand ca incetinirea cresterii economice de pe contonent nu este inca ingrijoratoare.

Bursele europene au reactionat negativ, iar scaderile pe toata saptamana au depasit patru procente, dublu fata de pierderile BVB. In aceste conditii, piata de capital autohtona nu a rezistat de aprecierile timide de marti, miercuri si joi, indicand ca va continua trendul descendent si in perioada urmatoare.

Revenirea ar putea veni tot de la americani. Dupa ce un oficial al Fondului Monetar International a declarat ca pentru SUA este estimata o crestere economica redusa, fiind exclusa o recesiune, sefii Federal Reserve au lasat sa se inteleaga ca vor opera o noua reducere a dobanzii de referinta daca va fi nevoie. Cum accesul la finantare cat mai ieftina este o stire pozitiva pentru piata de capital, bursele ar putea avea parte de inca o corectie pozitiva.

Corectie care ar putea relansa si Bursa de la Bucuresti. Conform analizei tehnice, indicele BET-FI se afla intre un prag de suport de 55.618 puncte si unul de rezistenta de 64.543 puncte. In cazul in care va reusi sa urce, pe fondul unor stiri pozitive din afara, si sa sparga pragul de rezistenta, trendul ascendent ar putea continua. Nu este insa exclusa nici o continuare a perioadei de lichiditate si volatilitate scazuta, cel putin pentru saptamana urmatoare.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
bursa,
servicii financiare
/analize/servicii-financiare/cresterea-bursei-se-amana-2438908
2438908
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.