Compania care face afaceri de 1,4 miliarde de euro cu cinci angajaţi

Autor: Iuliana Roibu Postat la 03 octombrie 2013 7490 afişări

Profitabilitatea pe angajat este un indicator de performanţă, dar şi de portofoliu. Vorbeşte despre productivitate, eficienţă, investiţii în tehnică şi sistematizare. În cele mai multe cazuri însă, profitul per angajat este un dat odată cu înregistrarea codului CAEN.

Compania care face afaceri de 1,4 miliarde de euro cu cinci angajaţi

CEI MAI PROFITABILI ANGAJAŢI DIN CENTRUL ŞI ESTUL EUROPEI SUNT CELE CINCI PERSOANE ANGAJATE LA PANRUSGAZ GAZKERESKEDELMI, o companie maghiară care face un business de 1,4 miliarde de euro şi profit de 14 milioane de euro cu 5 angajaţi. Compania a fost fondată în 1994 şi are ca principal profil vânzările de gaze importate de la Gazprom (acţionarii companiei fiind LLC Gazprom Export, E.oN Ruhrgas International GmbH şi Centrex Hungaria Zrt.). În afară de o secretară, ceilalţi patru angajaţi de la Panrusgaz sunt toţi directori - unul general, unul de achiziţii, unul de strategie şi unul de distribuţie, fiecare generând lunar un profit de 2,8 milioane de euro.

Desigur, împărţeala şi situaţia au o tentă anecdotică, dar la bază stă un fapt foarte serios şi anume că domeniul vânzărilor de gaze şi de energie are potenţial de a genera profit net, mai ales când la mijloc nu sunt luate în calcul activităţi de producţie, explorare şi aşa mai departe.

65 din cele mai mari companii din centrul şi estul Europei - conform Coface CEE 500, topul realizat anual de compania de consultanţă Coface -  sunt din domeniul oil & gas, iar 51 activează în domeniul furnizării de energie. Acestea sunt urmate la scurtă distanţă de automotive (42 de companii), industria metalurgică (35 companii), wholesale (40 de companii) şi retail (40 de companii).

Cifra de afaceri a celor 500 de companii din topul Coface a crescut în 2012 cu 5%, la peste 628 miliarde de euro. Cele mai multe companii din top sunt din Polonia (171), urmate de cele din Ungaria (66) şi din România (54). Pentru prima dată în istoria de peste zece ani a acestui clasament, România elimină din top trei Ucraina şi urcă pe locul al treilea (de pe al cincilea în 2011), pe fondul numărului mai mare de companii prezente în top - 54. Saltul în clasament s-a datorat unui număr mai mare de companii intrate anul trecut în top; 9 companii româneşti au intrat anul trecut în acest clasament: Rompetrol Downstream, Selgros Cash & Carry, Ford România SA, Samsung Electronics, Continental Automotive Products SRL, Complexul Energetic Oltenia, Coca-Cola HBC Romania, Delphi Diesel Systems Romania şi Mega Image SRL.

Volumul de business al celor mai mari 54 de companii româneşti a fost anul trecut de 48 miliarde de euro.

Creşterea afacerilor nu a dus şi la o creştere a profitului net, care a scăzut în ansamblul regiunii cu 32%, până la 20 de miliarde de euro. Cele care au atras cea mai mare parte a scăderii sunt aceleaşi companii din oil & gas, furnizare de energie, minerit şi construcţii. Cu alte cuvinte, oricât ar scădea profitul unei companii din energie, ea tot va rămâne mai profitabilă, în medie, decât cele mai multe firme din alte domenii.

Profitul lui Panrusgaz Gazkereskedelmi, cea mai profitabilă companie din întreaga regiune, a scăzut în 2012 aproape la jumătate: de la 27,8 milioane de euro în 2011 (şi cifră de afaceri de 1,7 miliarde de euro) a ajuns anul trecut la 14,09 milioane de euro (la afaceri de 14 milioane de euro), iar numărul angajaţilor a scăzut de la 6 la 5.

În România nu există companii cu o profitabilitate pe angajat de peste 2 mil. euro, aşa cum este Panrusgaz în Ungaria. Cei mai profitabili angajaţi români lucrează însă tot în cazul unei companii care distribuţie de gaze: este vorba de Petrom Gas, compania parte din grupul OMV Petrom care se concentrează pe furnizarea gazelor naturale către utilizatorii finali, fie ei clienţi industriali sau comerciali. Din februarie 2010, Petrom a transferat toate activităţile de comercializare şi achiziţii de gaze din cadrul Diviziei de Gaze către Petrom Gas SRL. Acum, Divizia de Gaze Naturale din cadrul Petrom gestionează activitatea de măsurare a gazelor naturale, respectiv a debitelor şi puterii calorice, plus livrările de gaze naturale destinate consumului intern din Petrom şi activităţile de depozitare. Tot ce înseamnă relaţii comerciale pe zona de gaze naturale se află în portofoliul Petrom Gas.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
angajati,
companie,
angajare,
companii,
profit
/analize/servicii-financiare/compania-care-face-afaceri-de-1-4-miliarde-de-euro-cu-cinci-angajati-11445268
11445268
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.