Cine rade la urma

Postat la 13 mai 2008 11 afişări

Actiunile celei mai mari companii romanesti - Petrom - au inregistrat o revenire spectaculoasa in ultimele doua luni, castigand peste 25% impotriva cursului general al pietei, care a continuat sa scada.

Petrom a fost una dintre putinele actiuni de pe Bursa care si-au revenit dupa scaderile puternice de la inceputul anului, alaturi de Erste Bank.

Cresterea Petrom a venit insa firesc, spun brokerii, actiunea fiind propulsata de cresterea pretului titeiului pe pietele internationale pana la niveluri record de peste 120 de dolari pe baril. Profitul companiei a inregistrat o crestere substantiala de peste 150%, in primul trimestru, continuarea acestui trend putand duce castigul Petrom peste pragul de un miliard de euro in acest an.

Aceasta perspectiva face din Petrom una dintre cele mai cautate actiuni de pe piata in acest moment, interesul venind in special din partea investitorilor straini.

“Cresterea Petrom e clar legata de pretul petrolului. Fiecare dolar in plus la pretul titeiului aduce milioane de dolari in plus la profitul Petrom”, spune Valerian Ionescu, directorul departamentului de equity trading din cadrul BCR.

Rezultatele Petrom au fost anticipate de analisti, ale caror rapoarte favorabile au alimentat revenirea actiunilor. Analistii bancii olandeze ING prognozau inca de la inceputul lunii aprilie ca profitul Petrom s-ar putea apropia in acest an de un miliard de euro, desi compania a publicat ulterior un buget mult mai conservator, care prevedea o crestere cu doar 26% a profitului, la 680 de milioane de euro.

“Petrom beneficiaza cel mai mult dintre companiile petroliere din regiune de cresterea pretului titeiului. Premisele pe care a fost creat bugetul Petrom sunt destul de conservatoare, iar tintele operationale vor fi cu siguranta atinse si depasite”, sustine Adriana Marin, seful departamentului de research al CA IB Securities.

Procesul de restructurare derulat de actionarul majoritar, grupul austriac OMV, a inceput sa-si arate rezultatele, compania reusind sa-si tina costurile de productie sub control, ceea ce ii permite sa beneficieze mai mult de cresterea pretului petrolului. Comparativ cu primul trimestru din 2007, pretul mediu obtinut de Petrom din vanzarea titeiului a crescut cu 76%, in timp ce costurile de productie au avansat cu 11%.

“In primul trimestru s-au vazut si primele rezultate ale restructurarii”, spune Adriana Marin, precizand insa ca Petrom nu a atins inca toate tintele anuntate in 2005.

Traseul Petrom nu a fost lipsit de obstacole in ultimii ani, iar rezultatele companiei nu s-au ridicat de fiecare data la nivelul asteptarilor. Anul trecut, compania a inregistrat o scadere a profitului, dupa o crestere substantiala in 2006.

In vara anului trecut, cand toata piata crestea spectaculos, iar indicii bursieri stabileau noi recorduri in fiecare zi, actiunile Petrom nu au reusit sa depaseasca maximele istorice atinse in 2006. De altfel, in ultimul an, Petrom a tras in jos randamentele indicilor bursieri, in care are o pondere de peste 20%. In aceste conditii, cresterea din ultimele doua luni a actiunilor companiei nu este surprinzatoare, Petrom reusind abia acum sa recupereze decalajul fata de indicele BET din ultimul an.

In plus, evolutia Petrom pe Bursa continua sa fie influentata de perspectiva distribuirii unui pachet de 8% din actiunile companiei catre salariati, care ar putea pune o presiune puternica asupra cursului actiunilor in momentul in care se va produce. Aceasta operatiune, prevazuta in contractul de privatizare a companiei, a fost amanata in ultimii doi ani din diferite motive. “Pretul actiunilor Petrom a fost tinut pe loc pana acum si de amenintarea pachetului de 8% care va fi distribuit salariatilor. Aceste titluri vor avea o evolutie normala abia dupa ce va trece o perioada din momentul cand salariatii isi vor primi actiunile”, considera Cornel Fumea, directorul executiv al BRD Securities.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
bursa,
companii,
Petrom,
curs,
actiuni,
tranzactii
/analize/servicii-financiare/cine-rade-la-urma-2631808
2631808
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.