Ce facem cu banii? Majoritatea banilor merge pe mancare si rate

Autor: Ana Raduta Postat la 19 ianuarie 2011 88 afişări

Ati stat vreodata sa analizati, la rece, ce se intampla cu fiecare banut pe care il castigati? Putini dintre noi fac asta. Cert este ca nu prea apucam sa economisim, cheltuim cea mai mare parte a banilor pe mancare, ne platim ratele la timp, dar suntem ingroziti de cum vom trai la pensie. Dincolo de perspectivele sumbre, avem un comportament financiar rezonabil, raportat la veniturile cu mult mai mici decat ale vecinilor europeni.

Romanii nu au fost niciodata laudati pentru felul in care isi administreaza banii, pentru deciziile financiare pe care le iau, ba chiar au fost criticati pentru ca nu stiu sa economiseasca sau pentru ca arunca cu banii in vant. Au fost date, mai mereu, contraexemplele vecinilor, bine familiarizati cu instrumentele financiare si mult mai cumpatati in gestionarea bugetelor. Sigur, aproape niciodata nu castigam mai mult decat ei, asa ca aveam circumstante atenuante. Ar mai fi, poate, si argumentul evolutiei pietei financiare din Romania, care a avut loc intr-un ritm mult mai lent decat in celelalte piete.

ING a studiat comportamentul de consum financiar din zece tari din intreaga lume - Olanda, Belgia, Spania, Romania, Polonia, SUA, Mexic, India, Coreea si Japonia, iar rezultatele studiului "ING Consumer Resourcefulness" sunt interesante, mai ales din momentul in care incepem sa facem comparatii intre noi si ceilalti. Observam in primul rand diferente mici in ceea ce priveste modul in care ne gestionam banii si apropieri surprinzatoare la capitolul temerilor financiare, care vizeaza in special varsta pensionarii. Este, cu siguranta, surprinzator ca si americanii, spre exemplu, care se bucura de o calitate a vietii mult mai crescuta decat noi, se tem ca la pensie nu o vor duce foarte bine. Nu avem bani pusi deoparte si nici nu folosim cu foarte multa incredere instrumentele financiare de economisire si investitii, iar acestea sunt cele mai mari minusuri pe care le au romanii in acest studiu. Concret, economisim doar 7% din venitul lunar, nivel minim in randul celor zece state incluse in studiu, doar o treime dintre noi detin o asigurare de viata (comparativ cu 54% la nivel global), 36% au un cont de economii (jumatate fata de media globala) si 25% au un plan de pensii versus 38%, cat este media globala.

Si in privinta utilizarii produselor de investitii, romanii se plaseaza pe ultimul loc in randul tarilor incluse in studiul ING, cu un procent de 8% - de patru ori mai redus decat media din tarile analizate. In schimb, procentul celor care detin un card de credit in Romania (63%) este relativ similar cu cel de la nivel global si doar 15% dintre romani au o ipoteca, comparativ cu 28%, la nivel global. "Provocarile cu care ne-am confruntat in ultimii ani, precum cresterea somajului, scaderea salariilor, diminuarea veniturilor asigurate de stat in diferite situatii de asistenta sociala, cresterea costului vietii, ne-au aratat cat este de important ca, in momentele dificile, sa avem acces la un fond de urgenta pentru a le depasi", comenteaza Cornelia Aurelia Coman, directorul general al ING Asigurari de Viata si presedintele Consiliului de Administratie al ING Pensii.

Partea buna este ca ne gestionam banii intr-o maniera relativ ordonata - opt din zece romani pastreaza o evidenta a bugetului personal. La nivel global, media este ceva mai scazuta, adica 70%. Asta si pentru ca ultimii doi ani ne-au dat destul de mult de gandit si am inceput sa devenim mai calculati si mult mai ingrijorati cu privire la viitor. "Conform studiului, 36% dintre respondenti declara ca isi planifica viitorul financiar deoarece sunt ingrijorati de siguranta lor financiara si tot 36% din grija fata de familie", explica Maria Cristina Matei, director executiv retail banking la ING Bank Romania. Aceasta tendinta este demonstrata si de procentul de 62% care au declarat ca respecta bugetul lunar stabilit, procent foarte apropiat de media totala inregistrata - 63%

"Demersul de planificare financiara, prin care ne asiguram controlul asupra propriilor finante, este un proces care, la nivelul oricarei societaati, se invata pas cu pas si depinde de etapa in care se gaseste societatea respectiva. Nu este, asadar, de mirare ca exista diferente de comportament intre societatile incluse in studiu, insa este la fel de adevarat ca bunele practici pot fi o sursa de invataminte pentru consumatorii romani", mai spune Coman.Cand vine vorba de bani, lucrurile sunt

intotdeauna complicate, iar faptul ca nu avem un comportament financiar iremediabil distantat de cel al locuitorilor din tarile mult mai dezvoltate ii consoleaza prea putin pe cei care au probleme reale in a-si acoperi cheltuielile cotidiene. Pentru institutiile financiare, cele care resimt la alt nivel astfel de semnale, vestea este incurajatoare - au piata pe care sa se dezvolte si teren pe care sa faca afaceri. Singura problema este cata rabdare vor mai avea pana cand romanii vor intra in profilul clientului ideal.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
servicii financiare,
bani,
economii
/analize/servicii-financiare/ce-facem-cu-banii-majoritatea-banilor-merge-pe-mancare-si-rate-7890052
7890052
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.