Ce fac romanii cu banii pe care ii castiga

Autor: Ana Raduta Postat la 10 ianuarie 2011 41 afişări

Romanii economisesc doar 7% din venitul lunar, cheltuie cel mai mult pe mancare, putini au asigurare de viata sau plan de investitii, dar mai toti se gandesc inspaimantati la veniturile din care va trebui sa traiasca la pensie.

Expunerea romanilor la instrumentele financiare de economisire si investitii este descurajanta pentru institutiile financiare, dar si pentru oamenii de rand, care, pe zi ce trece, simt ca nu mai fac fata cheltuielilor si abia reusesc sa-si administreze veniturile lunare. Romanii economisesc doar 7% din cat castiga intr-o luna, nivel minim in randul celor 10 state incluse intr-un studiu realizat de grupul ING, iar un sfert dintre respondenti au un plan de pensie privata, o treime detin o asigurare de viata si numai 8% un produs pentru investitii. Cu toate acestea, aproape jumatate dintre romani au o temere majora - la pensie vor avea mai putini bani decat parintii lor, prespectiva deloc optimista, in conditiile in care este stiut ca majoritatea pensionarilor au relae probleme in a-si acoperi cheltuielile cotidiene.

Din acest punct de vedere, foarte multi isi exprima intentia de a-si planifica inca de pe acum viitorul financiar, chiar daca aceasta idee nu le confera o oarecare stare de disconfort psihic. Sunt motivati, in primul rand, de insuficienta sistemului de pensii in a le asigura un nivel adecvat de venituri (39%), ingrijorarea privind siguranta financiara (36%) si dorinta de a-si intretine familia (36%).

Teama privind sistemul de pensii este pe primul loc si in cazul polonezilor, in timp ce in tari precum SUA, Spania, Coreea, Mexic si India principalul resort pentru planificarea financiara tine de ingrijorarea privind siguranta financiara, iar in Olanda si Belgia de dorinta de a avea flexibilitate.

"Realitatea economica a ultimilor ani si dificultatile cu care se confrunta statul in a asigura venituri satisfacatoare la pensie sau in alte situatii de asistenta sociala determina schimbari importante in mentalitatea romanilor, tot mai multi constientizand ca trebuie sa isi suplimenteze veniturile prin economisire individuala. Suntem, totusi, la inceput de drum, in conditiile in care putini romani utilizeaza instrumentele financiare de planificare pe termen lung si multi nu sunt obisnuiti cu acest demers", spune Cornelia Aurelia Coman, director general ING Asigurari de Viata si Presedinte al Consiliului de Administratie al ING Pensii

Astfel, studiul releva faptul ca, desi consumatorii romani isi administreaza finantele personale curente intr-o maniera relativ ordonata (aproape 80% pastrand o evidenta a bugetului personal, peste media globala de 70%), si in pofida temerilor exprimate cu privire la viitorul financiar, acestia sunt mai putin activi in privinta utilizarii instrumentelor financiare pentru asigurarea unui viitor mai sigur.

Concret, doar o treime dintre romani detin o asigurare de viata (comparativ cu 54% la nivel global), 36% au un cont de economii (jumatate fata de media globala) si 25% au un plan de pensii (vs. 38% media globala). In privinta utilizarii produselor de investitii, romanii se plaseaza pe ultimul loc in randul tarilor incluse in studiul ING, cu un procent de 8% - de patru ori mai redus decat media din tarile analizate. In schimb, procentul celor care detin un card de credit in Romania (63%) este relativ similar cu cel de la nivel global, si doar 15% dintre romani (vs. 28% la nivel global) au o ipoteca.

"Conform studiului, 36% dintre respondenti declara ca isi planifica viitorul financiar deoarece sunt ingrijorati de siguranta lor financiara si tot 36% din grija fata de familie. Aceasta tendinta este demonstrata si de procentul de 62% care au declarat ca respecta bugetul lunar stabilit si care este foarte apropiat de media totala inregistrata (63%)", explica Maria Cristina Matei, director executiv Retail Banking, ING Bank Romania.

Si pe termen scurt consumatorii romani sunt mai expusi riscurilor financiare - 42% dintre gospodariile din Romania nu dispun de un fond de urgenta. In acelasi timp, doar un sfert dintre respondentii din Romania au un fond de urgenta suficient pentru a acoperi cheltuielile pe mai mult de sase luni; spre comparatie, la nivel global 30% dintre consumatori au un fond de urgenta pentru mai mult de jumatate de an. Cei mai prevazatori se dovedesc consumatorii din India (87% detin fonduri de urgenta), Japonia (81%), Olanda (73%) si Coreea (72 %). Astfel, procentul romanilor care sunt nevoiti sa se imprumute atunci cand nu dispun de suficiente resurse financiare este de 27% (vs. 16% global).

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
analize,
consum,
economii,
romani,
asigurare,
investitii
/analize/servicii-financiare/ce-fac-romanii-cu-banii-pe-care-ii-castiga-7877256
7877256
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.