CE: Cererea interna redevine motorul cresterii economice abia in 2012. Pana atunci mizam pe exporturi

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 30 noiembrie 2010 26 afişări

Durata lunga a recesiunii in Romania se explica mai ales prin evolutia nesustenabila a economiei dinainte de perioada de criza, astfel incat, daca in 2004-2008 economia era tractata de cererea interna de consum, acum tocmai aceasta cerere isi revine cel mai greu, apreciaza Comisia Europeana, in raportul cuprinzand prognoza de toamna pentru UE27.

Romania a intrat in criza cu un deficit bugetar de 5,4% din PIB si un deficit de cont curent de 12,7%, ceea ce a tensionat piata financiara locala si a limitat marja de actiune a guvernului pentru o eventuala stimulare a economiei cu bani publici, se arata in raport. Ca urmare, masurile de reechilibrare a finantelor publice, cu cresterea TVA si concedieri in sectorul bugetar, impiedica redresarea cererii, iar increderea consumatorilor se situeaza la minime istorice.

In acelasi timp, cheltuielile de investitii "au fost afectate drastic de incertitudinea politica" si de primele de risc inca ridicat asociate atat cu Romania, cat si cu toata regiunea.

Ca factori pozitivi, CE mentioneaza faptul ca industria beneficiaza puternic de redresarea pietelor de export, care a ferit-o de efectele mediului economic intern. Exporturile au crescut puternic in prima jumatate a anului, mai mult decat importurile, iar aceasta tendinta este de asteptat sa continue.

CE anticipeaza pentru 2010 o scadere a economiei cu 1,9% (la fel ca in estimarea FMI), urmata de o crestere cu 1,5% la anul, sustinuta de o relansare a investitiilor, in special a celor ce sustin exporturile. De asemenea, cresterea absorbtiei fondurilor europene va sustine investitiile in infrastructura, iar imbunatatirea conditiilor de pe piata muncii din Vest va contribui la o majorare a transferurilor de la romanii din strainatate, transferuri care au scazut in acest an. Deficitul de cont curent este asteptat sa se stabilizeze in 2011 la 5,6% din PIB, fata de 5,5% la sfarsitul anului in curs.

Pe masura ce salariile vor reincepe sa se majoreze, va avea loc si o ameliorare a consumului gospodariilor, cu 1,8%, dupa un declin de 10,6% in 2009 si de 1,6% in acest an, limitata insa de continuarea ajustarilor fiscale si de rata inalta a indatorarii, cu un volum al creditelor neperformante aproape de 12%.

Pentru 2012, CE prevede ca economia va creste cu 3,8%, peste cresterea potentiala pe termen mediu, estimata la 3%. Salariile ar urma sa urce in continuare, stimuland cresterea consumului pana la masura in care cererea interna va redeveni motorul economiei.

RISCURI: SOMAJUL, ARIERATELE SI POLITICA

Vestea cea mai proasta vine insa de la somaj, asteptat sa se majoreze de la 6,8% anul trecut la 7,4%, pentru a incepe sa scada usor in 2011-2012. "Cresterea ocuparii va fi neglijabila in 2011, din cauza lipsei de flexibilitate a pietei muncii si a continuarii concedierilor in sectorul public", apreciaza expertii europeni, care considera ca imbunatatirea legislatiei muncii ramane o problema esentiala, atata vreme cat Romania are o economie informala foarte mare, iar ponderea celor ce aleg emigrarea este ridicata.

In privinta finantelor publice, "Romania continua sa fie afectata de flagelul arieratelor, in special in sectorul sanatatii", constata CE, anticipand o noua marire a arieratelor spre sfarsitul anului. Deficitul bugetar este asteptat sa se reduca de la 7,3% anul acesta (metodologie Eurostat) la 4,9% in 2011 si 3,5% in 2012, fara a ajunge deci sub pragul de 3% din PIB cerut de standardele zonei euro.

Comisia Europeana considera ca "exista riscuri substantiale care pot periclita calea consolidarii fiscale", in special legate de presiunea asupra autoritatilor de a renunta la masurile de austeritate si a reveni la politici imprudente in materie de cheltuieli - politici care, "daca pe termen scurt pot oferi un oarecare stimulent cererii interne, pe termen mediu si lung vor insemna o reducere severa a potentialului de crestere a economiei".

Romania ar urma sa aiba in acest an cea mai mare scadere a economiei din UE27, dupa Grecia, unde economia se va contracta cu 4,4%. CE anticipeaza crestere economica negativa si pentru Letonia (cu 0,4%), Irlanda si Spania (cu 0,2%) si Bulgaria (cu 0,1%). Cele mai bune rate de crestere le vor avea Suedia (4,8%), Slovacia (4,1%), Germania (3,7%) si Polonia (3,5%).

CUM NE COMPARAM

In 2011, daca va realiza progresul estimat al PIB de 1,5%, economia Romaniei va avea un ritm similar de crestere cu cele din Cipru si Olanda. Cele mai mari cresteri le vor avea Estonia (4,4%), Polonia (3,9%), respectiv Suedia si Letonia (3,3%) CE nu preconizeaza scadere economica decat pentru Grecia (cu 3%) si Portugalia (cu 1%).

Economia zonei euro ar urma sa creasca in 2010 cu 1,7% si cu 1,5% la anul, iar cea a UE27 cu 1,8%, respectiv 1,7%.

Urmărește Business Magazin

/analize/servicii-financiare/ce-cererea-interna-redevine-motorul-cresterii-economice-abia-in-2012-pana-atunci-mizam-pe-exporturi-7763780
7763780
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.