Ce actiuni ar putea deveni vedetele Bursei

Postat la 24 noiembrie 2009 41 afişări

Companiile care au reusit sa se mentina pe crestere in ultimul an, in cea mai grea perioada pentru economie, ar putea deveni noile vedete ale Bursei peste un an sau doi, cand criza va fi depasita. Urmariti cu atentie actiunile lor.

Daca investitiile la Bursa ar fi comparate cu o cursa de cai, acum ar fi momentul in care se fac pariurile. In ciuda cresterii pietei din ultimele luni, actiunile nu au trecut inca linia de start. Desi indicele BET s-a dublat de la inceputul lunii martie si pana acum, iar SIF-urile aproape ca s-au triplat, piata abia a ajuns la nivelurile din urma cu un an, adica abia au disparut efectele panicii de atunci. Din acest moment, pariurile devin mai dificile, mai riscante, pentru ca revenirile generalizate au trecut. Asadar, randamentele mari trebuie asteptate doar de la companiile care fac performanta, cele care vor gasi primele cheia iesirii din criza.

Cel mai bine pozitionate sunt insa companiile care au sfidat criza si au reusit sa creasca atunci cand toata lumea scadea. Desi pot fi numarate pe degete, aceste companii nu au atras pana acum un interes deosebit din partea investitorilor, astfel ca, din punctul de vedere al evolutiei bursiere, s-au pierdut in pluton. Faptul ca au obtinut profituri in crestere si si-au majorat afacerile nu reprezinta o garantie ca actiunile lor vor creste imediat, dar merita urmarite pana la vremuri mai bune.

Dupa primele noua luni ale anului, cele mai multe companii listate care au raportat rezultate in crestere sunt din industria alimentara, sector considerat de majoritatea analistilor ca fiind unul defensiv, pentru care exista o cerere relativ constanta. In aceste conditii, nu a fost o surpriza faptul ca producatorul de lactate Albalact Alba Iulia (ALBZ), cea mai mare companie din industria alimentara listata, a raportat vanzari in crestere cu 25% in primele noua luni, dar si un profit usor mai mare decat anul trecut. Albalact este una dintre actiunile intens tranzactionate pe bursa RASDAQ, fiind si una dintre putinele companii listate pentru care exista un interes major de achizitie din partea investitorilor strategici.

Surprizele au venit insa din sectorul agricol, de la fostele "avicole" (ferme de crestere a pasarilor) listate pe RASDAQ la mijlocul anilor 90, care nu au fost niciodata in topul preferintelor investitorilor, din cauza rezultatelor slabe. In primele noua luni, Avicola Buzau (AVZU) a raportat un profit de 3 milioane de lei, dupa ce a incheiat ultimii trei ani cu pierderi, iar afacerile companiei au scazut cu 4%, la 86 de milioane de lei. Compania este furnizor de carne de pui pentru restaurantele KFC (operate de compania US Food Network), ceea ce-i asigura o cerere destul de stabila. Pe Bursa, actiunile AVZU au crescut de la inceputul anului cu 76%, insa capitalizarea companiei nu depaseste 22 de milioane de lei.

Rezultate asemanatoare a publicat si Avicola Brasov (AVLE), companie controlata de omul de afaceri Ioan Popa, proprietarul grupului Transavia, cu sediul in Alba Iulia. Brandul Transavia a fost intens promovat, fiind destul de vizibil in hipermarketuri. Afacerile Avicola Brasov au crescut in aceste conditii cu 41%, la 75 de milioane de lei, iar profitul net al companiei s-a majorat cu 350%, la 4,7 milioane de lei. Capitalizarea companiei este in prezent de 21,6 milioane de lei, in conditiile in care actiunile s-au dublat de la inceputul anului. Printre vedetele din sectorul agricol de la Bursa se numara si Nutricom Oltenita (NUTE), companie care produce furaje pentru animale, dar detine si o ferma de porci si una de pasari la Calarasi. Afacerile Nutricom au crescut cu 24% in primele noua luni, la 113 milioane de lei, iar profitul a urcat de la 140.000 de lei, la 6,5 milioane de lei. Compania are o capitalizare de circa 60 de milioane de lei, dar actiunile sunt putin tranzactionate si inregistreaza oscilatii ridicate.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/analize/servicii-financiare/ce-actiuni-ar-putea-deveni-vedetele-bursei-5121503
5121503
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.