BVB ii asteapta pe americani

Postat la 16 noiembrie 2008 9 afişări

Rezultatele in crestere publicate de companiile mari la noua luni sau anunturile marilor exportatori privind reducerea productiei nu au reusit sa rupa evolutia actiunilor romanesti de cea a burselor internationale, care au ramas principalul factor de influenta pentru piata de la Bucuresti.

Inceputul lunii noiembrie a adus o revenire semnificativa a pietei, dupa dezastrul din octombrie, desi agentiile de rating Standard & Poor’s si Fitch au scos Romania din categoria economiilor “investment grade”. Aceasta nu a impiedicat SIF-urile sa urce cu 14% pe zi, desi toata lumea vorbea despre reducerea investitiilor straine.

Cresteau americanii si europenii, crestea si Bursa de la Bucuresti. Au inceput apoi sa curga rezultatele financiare: Petrom a anuntat profit cu 48% mai mare la noua luni, Transelectrica a raportat castiguri in crestere de patru ori. Cu toate acestea, nici una, nici cealalta nu au putut duce piata in sus, cand bursa americana scadea cu 5%. Au venit apoi stirile proaste, aproape o avalansa: Alro ia in calcul reducerea productiei cu 25%, Oltchim va produce mai putin, Azomures inchide jumatate din instalatii.

Efectul in piata: vineri erau toate pe plus. In aceste conditii, investitorilor care au mai ramas pe piata nu le mai ramane decat sa se ghideze dupa oscilatiile de moment ale pietelor externe sau sa investeasca in companii pe care le considera solide si sa astepte ca acestea sa ajunga la evaluari corecte, fundamentate pe rezultate, caz in care trebuie sa astepte ca piata sa se linisteasca. “In prezent pe Bursa se tranzactioneaza mai mult asteptari, care se ajusteaza in functie de stirile care apar. Nu primeaza in momentul de fata rezultatele obtinute, ci asteptarile, care sunt foarte negative”, spune Adrian Danciu, analist la Broker Cluj.

Si totusi, desi Bursa a parut rupta de economie pana acum, aceasta pare sa fi anticipat corect directia in care a luat-o economia reala. In general, desi profiturile la noua luni sunt in crestere, ritmul s-a redus puternic in trimestrul al treilea, iar unele au inregistrat chiar scaderi ale profitului. Este si cazul Petrom, care a obtinut un profit in crestere cu 48% la noua luni, dar castigul raportat pentru trimestrul al treilea a fost cu 2% mai mic decat cel din perioada similara a anului trecut.

Pentru trimestrul al patrulea, situatia pare si mai dificila, in contextul in care preturile materiilor prime, de la petrol pana la otel, au inregistrat scaderi puternice, marii exportatori se vor confrunta cu reduceri semnificative de profit sau chiar pierderi. Alro Slatina, cel mai mare producator de aluminiu primar din Europa de Est, a raportat inca din primele noua luni o scadere cu 22% a profitului net. Scaderea pretului aluminiului a determinat actionarul majoritar, grupul Vimetco, sa se gandeasca la o reducere semnificativa a productiei.

Asadar, pe de o parte sunt companii cu rezultate bune, pe de alta parte, perspectivele, cel putin pe termen de cateva luni, sunt proaste, astfel ca estimarile investitorilor privind valoarea companiilor listate difera foarte mult in functie de parametrii luati in calcul. Aceasta este si una dintre explicatiile pentru volatilitatea extrem de ridicata din piata, care favorizeaza mai mult speculatiile decat investitiile pe termen lung.

“Majoritatea jucatorilor din piata sunt speculatori. Se urmareste in principal obtinerea de randamente pe termen scurt. Investitorii pe termen lung au destul de putin spatiu de manevra. Multi dintre acestia sunt blocati pe actiuni, astfel ca nu pot veni cu capital nou pe Bursa”, explica Adrian Danciu. De ce ar finevoie pentru ca piata sa revina la datele fundamentale? Brokerii spun ca, in primul rand, de o imbunatatire a asteptarilor, in principal cele privind economiile dezvoltate.

La fel cum piata a reactionat negativ, cu mult inainte sa apara primele semne de criza in economia romaneasca, la fel probabil ca va incepe sa-si revina inainte ca economia locala sa se insanatoseasca, daca pe plan extern se vor vedea semne de redresare. Potrivit unui raport al Raiffeisen Bank, piata de capital din Romania va asigura, in primavara anului viitor, oportunitati pentru acumularea de pozitii pe Bursa, anticipand imbunatatirea conditiilor economice la nivel global. Asadar, tot la americani sunt asteptarile.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
bursa,
BVB,
servicii financiare
/analize/servicii-financiare/bvb-ii-asteapta-pe-americani-3504319
3504319
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.