Bursa: Reteta banilor usori nu mai functioneaza

Postat la 22 decembrie 2009 86 afişări

Cumperi astazi, vinzi peste sase luni sau un an cu un profit considerabil. Reteta banilor usori de pana acum nu mai functioneaza.

Din punctul de vedere al castigurilor obtinute de investitori, 2009 a fost cel mai bun din ultimii patru ani la Bursa de Valori Bucuresti, insa evolutia pietei a fost marcata mai mult de scandaluri decat de evenimente majore cu impact pozitiv.

Cu cresteri de peste 100% la SIF-uri si la Banca Transilvania, de 70% la BRD si de peste 40% la Petrom, investitorii se pot considera fericiti, mai ales ca aceste randamente au fost obtinute intr-un an de criza, in care economia a scazut puternic. Pe de alta parte, cresterile de la bursa din 2009 nu au acoperit decat o parte din pierderile suferite de investitori in 2008, iar preturile din 2007, cand bursa era pe maxime, sunt inca foarte departe.

Debutul de an a fost dezastruos, in nota in care s-a incheiat 2008, cu amintirea falimentului Lehman Brothers inca vie pentru investitori. La finele lui februarie, investitorii aveau deja pierderi de pana la 30% fata de inceputul anului. A urmat o intoarcere puternica a pietei, pe fondul schimbarii perceptiei la nivel international, iar revenirea a fost la fel de brusca pe cat fusese si caderea. Astfel, cine a avut inspiratia sa parieze pe bursa la inceputul lui martie putea foarte usor sa-si tripleze banii (14 dintre cele mai lichide actiuni de la bursa au crescut de la inceputul lunii martie cu peste 200%, castigurile ajungand la 450% in cazul Condmag Bucuresti).

Principalele evenimente ale anului bursier, care au generat si mari scandaluri, au fost adunarile generale ale actionarilor de la SIF-uri, unde s-au ales conducerile celor cinci societati pentru urmatorii patru ani si care au determinat un grup de parlamentari sa propuna eliminarea pragului de detinere de 1%, respectiv decizia CNVM de a obliga Rompetrol si KazMunaiGaz sa lanseze oferte de preluare la Rompetrol Rafinare (RRC) si Rompetrol Well Services (PTR), ceea ce a starnit conflictul intre actionarii majoritari si cei minoritari.

Surpriza sfarsitului de an a fost intrarea Bank of Cyprus in actionariatul Bancii Transilvania (TLV), cu o participatie de 9,7% din capital, care nu elimina insa speculatiile privind o viitoare vanzare a bancii.

Cititi si:

Politica: Sub semnul alegerilor

Macroeconomie: Anul recesiunii

Banci: Anul in care banii au devenit mai scumpi

Asigurari si pensii: Fara pierderi

Consultanta: Anul paradoxurilor

Companiile energetice au pierdut din greutate

Petrol si carburanti: Minus 20%

Industrie: Fara cerere

Farma: Anul surprizelor neplacute

Industria alimentara: Consum redus

Agricultura: 2009, anul nefericirii

Retail si distributie: Comert cu surprize

Textile: Anul extremelor - unii s-au extins, altii au inchis

Piata auto, victima crizei

Real estate: Chinul imobiliar

Media: Reducere la jumatate

Resurse umane: Anul concedierilor

Telecom: Un pic mai bine

Internet si IT: "A fost cel mai greu an"

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
bursa,
actiuni,
cotatii,
scadere
/analize/servicii-financiare/bursa-reteta-banilor-usori-nu-mai-functioneaza-5197997
5197997
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.