Bursa isi incetineste caderea

Postat la 08 februarie 2008 1 afişăre

Bursa de Valori Bucuresti continua pierderile si incheie o noua saptamana cu lichiditate scazuta. Deprecierea indicilor fata de inceputul anului a ajuns pana la 25% pentru BET, care a atins si noi minime anuale, caderea fiind una dintre cele mai mari din Europa. Deocamdata, incertitudinea ramane principalul sentiment al pietei, iar perioada urmatoare nu se anunta mai clara.

Sefii economiei si finantelor romanesti, adica Calin Popescu Tariceanu, Varujan Vosganian si Mugur Isarescu, au iesit impreuna in public martea trecuta pentru a linisti investitorii, miscare urmata de declaratii individuale in urmatoarele zile. Cea mai importanta stire a saptamanii a fost insa decizia Bancii Nationale de a majora dobanda de politica monetara cu un procent procentual, ridicand rata pana la 9%. Iar declaratia Guvernatorului BNR, Mugur Isarescu, conform careia banca centrala va continua sa creasca dobanda atata timp cat inflatia si deficitul de cont curent nu va fi tinuta sub control, a dus la o scadere aditionala a pietei de circa doua puncte procentuale.

Nici tentativa de linistire a primului ministru Calin Popescu Tariceanu, cum ca anul 2008 nu va fi un an al "pomenilor electorale" in ciuda alegerilor ce bat la usa, nu a avut darul de a produce reactii pozitive. Separat, ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, a dorit sa sublinieze ca gazele naturale nu se vor scumpi semnificativ anul acesta, exemplificand cu luna ianuarie cand pretul s-a marit cu 8% in timp ce ka nivel international gazele naturale s-au majorat cu 20%.

Bursa de Valori s-a miscat independent de pozitiile oficialilor, exceptie facand doar scaderea datorata perspectivei de majorare a dobanzii de politica monetara. Pe o piata apatica, actiunile s-au tranzactionat in volume mici si valori reduse. Din cele cinci sedinte ale saptamanii, doar doua au fost incheiate in crestere, bilantul final fiind de scadere fata de perioada anterioara, depreciere care se traduce prin noi minime pentru principalii indici.

Indicele BET a incheiat saptamana la valoarea de 7.299 puncte, cu 2,6% mai putin decat in perioada anterioara si cu 25,7% mai jos decat cotatia de la inceputul anului. O pierdere anunala asemanatoare mai este intalnita doar in Turcia, unde principalul indice ISE 100 a scazut 25% de la inceputul lui 2008. Indicele bulgar SOFIX s-a micsorat 19,5%, iar ceilalti indici europeni au pierdut 11-18 procente. BE-FI a pierdut 22,4% in 2008, iar BET-C a scazut 23,7%. Piata secundara Rasdaq a avut o evolutie mai stabila, datorata probabil si lichiditatii eztrem de scazute, de la inceputul anului pierderea fiind de 14,6%.

La randul lor, pietele europene au performat negativ in cele mai multe sedinte, principalele cauze fiind rezultatele slabe ale companiilor. Mai mult, Banca Centrala Europeana a decis, joi, mentinerea actualei rate de dobanzi de referinta, de 4%, in efortul de a contracara cresterea inflatiei. Oficialii europeni considera ca posibilitatea unei recesiuni economice este mai redusa decat pericolul majorarii inflatiei. Indicele preturilor de consum anualizat a urcat pana la 3,2% in ianuarie, cel mai ridicat nivel din ultimii patru ani.

Banca Angliei nu a urmat politica institutiei cu sediul la Frankfurt si a redus dobanda de referinta cu 0,25%. Englezii au fost insa fortati de nivelul crescut al dobanzii, anterior reducerii acesta fiind de 5,5%, iar in conditiile in care dobanda americanilor de la Federal Reserve a ajuns la 3%, era dificil sa nu scada cel putin cu un sfert de puncte procentual. Statele Unite ale Americii au in continuare probleme cu perspectiva recesiunii economice. Ultimele date arata ca pretul caselor vechi in SUA a scazut cu 1,2% in 2008, iar cele noi s-au micsorat cu 4,3%. Scaderea pretului caselor si a volumului de vanzari creeaza probleme si in ceea ce priveste somajul, si indica o stagnare a economiei.

Perioada urmatoare ar putea fi de revenire pentru pietele de capital in cazul in care stirile negative incep sa dispara. Chiar daca efectele crizei ipotecare de anul trecut vor mai fi simtite pana in martie-aprilie, recuperarea este considerata posibila datorita cotatiilor extrem de scazute. BVB ar putea incepe o perioada de crestere chiar de luni daca bursele internationale vor avea parte de sentimente mai bune din partea investitorilor. Saptamana viitoare, pe 14 februarie, urmeaza sa intre la tranzactionare si ErsteBank, prima listare inernationala de la Bucuresti. Iar urmatoarea oferta publica initiala ar trebui sa inceapa pe 19 februarie, fiind lansata de fondul de investitii clujean STK Emergent.

Bursa futures (la termen) de la Sibiu a continuat cu o lichiditate peste cea la vedere (spot) de la Bucuresti, contractele incheiate in saptamana ce tocmai s-a incheiat fiind de 70 milioane euro, o medie de 14 milioane euro pe zi. La BVB valoarea toala a tranzactiilor incheiate nu a depasit 38 milioane euro, ceva mai mult de jumatate fata de Sibiu.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
banci,
piete financiare
/analize/servicii-financiare/bursa-isi-incetineste-caderea-2373283
2373283
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.