BCR: Romania trebuie sa exploateze in folosul reformelor perioada dinainte de anul electoral 2012

Postat la 17 august 2010 27 afişări

Economia romaneasca va iesi mai sanatoasa din actuala epoca de criza, daca restructurarea sectorului public si consolidarea fiscala, incepute in acest an, vor fi facute inainte de anul electoral 2012, a declarat Lucian Anghel, economistul-sef al BCR, cu ocazia prezentarii raportului de analiza "Romania – Momentul adevarului".

"Reformele in administratie si sectorul bugetar au fost amanate pana acum, din pacate, nefiind populare", afirma Anghel, apreciind ca intervalul pana in 2012 va trebui exploatat, pentru recuperarea decalajelor structurale fata de economiile zonei euro. "Ar fi pacat sa zadarnicim efortul de pana acum al societatii, daca resursele din viitoarea crestere economic vor fi orientate iarasi spre cheltuieli sociale si nu spre investitii."

Pe termen scurt, masurile de austeritate bugetara, calificate de Lucian Anghel drept "absolut necesare" - respectiv scaderea salariilor si concedierile din sectorul public, la care se adauga si majorarea TVA - vor duce la o noua contractie a PIB in trimestrul al treilea, care va influenta rezultatul de ansamblu pentru 2010, respectiv o scadere a economiei de pana la 3%. BCR se asteapta ca restructurarile masive din sistemul administratiei, de aproape 60.000 de posturi, sa duca rata somajului peste 9% pana la sfarsitul anului, cel mai probabil la 9,4%, fata de 7,43% in iulie.

Exista insa premisa ca masurile de austeritate sa fie absorbite "destul de rapid", astfel incat economia sa reinceapa sa creasca inca din ultimul trimestru al lui 2010 in termeni ajustati sezonier, pentru ca la anul Romania sa reuseasca o crestere economica de 1,2%. Cu aceasta prognoza, BCR se situeaza in tabara bancilor optimiste in privinta sanselor de crestere la anul, alaturi de BRD, care vede posibil un avans al PIB de 1-2%, la polul opus fata de ING, care zilele trecute a facut cunoscut ca se asteapta la o continuare a recesiunii si in 2011, cu o scadere de 2% a PIB.

In trimestrul al doilea, economia a crescut cu 0,3% fata de primele trei luni, in termeni ajustati sezonier, insa fata de aceeasi perioada a lui 2009, PIB ramane pe minus cu 0,6%. BCR apreciaza ca rezultatul pozitiv din trimestrul al doilea se datoreaza evolutiei bune a exporturilor si faptului ca pentru prima data de la inceputul crizei, adica de la sfarsitul lui 2008, vanzarile cu amanuntul au fost pozitive in luna iunie.

NU MAI MODIFICATI TAXELE

Lucian Anghel a subliniat ca toate prognozele din analiza BCR se bazeaza pe un scenariu in care taxele si impozitele nu vor fi modificate pe parcursul anului viitor, nici in sensul cresterii lor, nici in sensul unei relaxari a fiscalitatii care ar afecta si mai mult nivelul colectarii, si asa redus in prezent (Romania are o pondere a veniturilor fiscale de 28% din PIB, ceea ce o situeaza pe penultimul loc in UE). Daca s-ar majora din nou taxe sau impozite in urmatoarele luni, aceasta va duce la "o reducere dramatica" a sanselor de redresare a economiei, pe de o parte din cauza inhibarii consumului intern, pe de alta parte din cauza perceptiei de imprevizibilitate fiscala pentru investitorii straini.

Pana acum, dupa prima jumatate a anului, investitiile straine directe "au ramas dezamagitoare", de numai 1,8 miliarde de euro, mai mici cu 36,5% fata de primele sase luni din 2009, iar majorarea brusca a TVA "ar putea crea presiuni suplimentare asupra investitiilor straine" in a doua parte a anului, tocmai pentru ca a fost vorba de o modificare brusca de legislatie fiscala.

"Romania trebuie sa-si mentina atractivitatea pentru investitorii straini, iar aceasta depinde in primul rand de predictibilitatea fiscala", spune Lucian Anghel. Atata vreme cat 80% din exporturi depind de investitii straine, iar Guvernul are inca un spatiu extrem de limitat din punctul de vedere al cheltuielilor pentru investitii, investitiile straine raman cruciale pentru iesirea din recesiune si pentru o crestere sanatoasa, apreciaza economistul-sef al BCR.

Urmărește Business Magazin

/analize/servicii-financiare/bcr-romania-trebuie-sa-exploateze-in-folosul-reformelor-perioada-dinainte-de-anul-electoral-2012-6925209
6925209
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.