Bani scurtcircuitati sau cum a fost Romania anului 2010 pentru Banca Europeana de Investitii

Autor: Razvan Muresan Postat la 11 aprilie 2011 11 afişări

Anul 2010 a fost cel mai prost din ultimii cinci pentru activitatile din Romania ale Bancii Europene de Investitii. Va fi mai rau in 2011?

Dupa recordul de 1,5 miliarde de euro din 2009, Banca Europeana de Investitii a redus substantial activitatile de creditare din Romania. Motivul: economia a facut obiectul unor masuri de austeritate. Mai bine de jumatate dintre cele 7,8 miliarde de euro imprumutate de la BEI in ultimii 20 de ani au fost atrase in ultimii cinci. Si totusi valoarea creditelor de anul trecut a fost sub orice asteptari. La finele anului trecut vicepresedintele Mathias Kollatz-Ahnen anticipa, intr-o discutie cu BUSINESS Magazin, imprumuturi a caror valoare "tinde inspre un miliard de euro", bazandu-se pe marile proiecte energetice, dar si pe parteneriatele semnate cu institutii publice. Datele puse la dispozitia presei la conferinta de presa de la ince-putul lunii aprilie indica, surprinzator, doar 410 milioane de euro. Banii s-au indreptat catre patru proiecte: ferma eoliana a CEZ din Dobrogea, reabilitarea blocurilor din sectorul 6 al Capitalei, modernizarea retelei de energie electrica si constructia unui depozit logistic.

Drept comparatie, in anul de dinainte, doar cel mai mare contract de finantare semnat de BEI cu fabrica Ford de la Craiova pentru investitii in utilaje si tehnologii "verzi" avea aceeasi valoare cat cea a imprumuturilor din 2010 la un loc. "Volumul noilor imprumuturi semnate anul trecut a fost mai mic, dar ceea ce trebuie luat in considerare este ca un nivel adecvat pentru o tara precum Romania este de 800-1.000 de milioane de euro", explica acum Ahnen. Momentul de cadere vine, ce-i drept, dupa doi ani in care pragul amintit de vicepresedinte a fost depasit, insa spune multe despre redresarea economica a Romaniei.

"Daca vom putea dezvolta un numar suficient de proiecte, obiectivul iesirii din recesiune nu este unul indraznet." Potrivit oficialilor BEI, institutia negociaza pentru anul in curs contracte in zona transportului public, a reabilitarii centralelor energetice, proiecte de eficientizare a energiei cladirilor, dar si cofinantari ale bancilor pentru segmentul de institutii mici si mijlocii. In plan secundar, bani europeni pot atrage si proiectele industriale.

Daca ne uitam la Romania in comparatie cu alte state ale Uniunii, e clar ca Romania se gaseste in jumatatea de jos in ierarhia creditarii, insa pe viitor cei de la BEI spun ca situatia se va ameliora.

Mai exact, pentru 2011, bancherii europeni tintesc revenirea la pragul de 800 de milioane de euro, iar optimismul lor are unele fundamente. Mai intai, contractul de 75 de milioane de euro semnat de curand cu Banca Comerciala Romana destinat finantarii proiectelor dezvoltate de IMM-uri, a doua transa a imprumutului pentru IMM-uri in valoare totala de 150 milioane euro, incheiat intre BEI si BCR in 2009. Apoi platile efectuate de BEI in contul imprumuturilor acordate au crescut in 2010 la 870 de milioane de euro, in comparatie cu cele 469 de milioane de euro din 2009.

Pe plan european, tendintele indica o crestere a creditarii pentru actiuni pentru protectia mediului, BEI finantand proiecte de 19 miliarde de euro, circa o treime din valoarea totala a imprumuturilor acordate pe plan european. Iar cresterea finantarilor din Romania va depinde de masura in care tara noastra se va inscrie sau nu pe acest trend.

Urmărește Business Magazin

/analize/servicii-financiare/bani-scurtcircuitati-sau-cum-a-fost-romania-anului-2010-pentru-banca-europeana-de-investitii-8139923
8139923
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.