Bancile: Riscul de credit la nivelul economiei a crescut, cererea de credite a companiilor se va reduce in trim. IV

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 28 noiembrie 2010 48 afişări

Cererea de credite de consum a fost in scadere importanta in trimestrul al treilea si doar cererea de imprumuturi pe termen scurt din partea companiilor din economia reala a crescut usor, conform ultimului sondaj al BNR privind creditarea companiilor nefinanciare si a populatiei, publicat in aceasta saptamana.

Pentru ultimul trimestru, bancile preconizeaza o reducere a cererii pentru toate tipurile de credite pentru companii, in special la cele pe termen lung. Conform aprecierii bancilor, riscurile asociate companiilor sunt, in crestere in toate sectoarele de activitate, mai putin sectorul energetic. Cele mai riscante sectoare sunt constructiile si tranzactiile imobiliare, urmate de comert si turism, precum si de IMM. Perceptia fata de corporatii a ramas neschimbata.

In ce priveste standardele de creditare pentru companii, este posibil ca etapa de inasprire a standardelor de creditare sa se fi incheiat si chiar este de asteptat o usoara relaxare a standardelor pentru imprumuturile pe termen scurt, avand in vedere presiunea concurentei din sectorul bancar si faptul ca bancile considera ca nivelul actual confera un grad de prudenta adecvat.

Estimarea pentru pierderea in caz de nerambursare pentru creditele care au intrat in stare de nerambursare in trimestrul al treilea este de 33%.

La imprumuturile pentru populatie, sondajul BNR in randul bancilor releva ca este de asteptat o usoara revenire a cererii in ultimul trimestru, dupa ce in trimestrul al treilea cererea de credite s-a mentinut in teritoriu negativ atat pentru creditele de consum, cat si pentru cele imobiliare.

La creditele de consum, populatia a manifestat "un caracter mai preventiv" in trimestrul al treilea, cererea contractandu-se la toate categoriile, cu exceptia cardurilor de credit, unde a avut loc o usoara imbunatatire.

Asteptarile pe termen scurt ale bancilor indica o noua etapa de inasprire a standardelor de creditare pentru creditele de consum. Pentru creditele imobiliare, ciclul inaspririlor pare a se fi incheiat, bancile anticipand chiar "o relaxare importanta" a standardelor de creditare in ultimele trei luni ale anului, stimulata de concurenta din sectorul bancar.

Bancile au considerat ca pretul locuintelor va suferi o corectie suplimentara, marcand cel de-al noualea trimestru consecutiv de scaderi, iar tendinta se asteapta sa continue si in ultimul trimestru din 2010.

Pierderea medie in caz de nerambursare pentru creditele populatiei intrate in starea de nerambursare in trimestrul al treilea este apreciata la circa 33%. Conform bancilor, cele mai mari pierderi sunt inregistrate pentru creditele de consum negarantate cu ipoteci si pentru cardurile de credit (45%, respectiv 50%, iar cele mai mici pierderi le contabilizeaza creditele imobiliare si de consum garantate cu ipoteci.

Gradul maxim de indatorare pentru creditele nou acordate pentru populatie in trimestrul al treilea a urcat usor, depasind media inregistrata anul trecut (47%, comparativ cu 45% in 2009), dar in continuare sub valorile premergatoare crizei.

Sondajul este efectuat trimestrial de BNR in lunile ianuarie, aprilie, iulie si octombrie si are la baza un chestionar transmis primelor 10 banci alese dupa cota de piata aferenta creditarii companiilor si populatiei. Aceste institutii detin aproximativ 80% din piata creditarii.

Urmărește Business Magazin

/analize/servicii-financiare/bancile-riscul-de-credit-la-nivelul-economiei-a-crescut-cererea-de-credite-a-companiilor-se-va-reduce-in-trim-iv-7758374
7758374
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.