Banca Mondiala considera Romania, Bulgaria si Lituania drept codasele UE la dezvoltare economica

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 08 iunie 2011 98 afişări

Diversificarea economica, programele de sustinere de la UE si FMI si redresarea zonei euro vor impulsiona accelerarea cresterii PIB in tarile in dezvoltare ale Uniunii Europene – Bulgaria, Romania si Lituania, afirma Banca Mondiala, in ultimul raport asupra perspectivelor economiei globale.

Economia Romaniei va creste cu 1,6% in 2010 si cu 3,7% la anul, urmand sa ajunga la o crestere de 4% in 2013. Daca estimarea pentru anul in curs nu e mult schimbata fata de raportul precedent, din aprilie (1,6%), pentru 2012 estimarea a fost sensibil redusa, de la 4,4%.

Banca Mondiala apreciaza ca pentru toate cele trei tari exista riscul de contagiune in raport cu problemele fiscale din zona euro, prin intermediul bancilor straine, ceea ce creste necesitatea crearii unui spatiu fiscal de manevra adecvat la nivelul finantelor publice.

Gruparea Romaniei alaturi de Bulgaria si Lituania se explica prin faptul ca ele au ramas singurele tari din UE "in dezvoltare" (cu venituri mai reduse), fiind deci separate de tarile central-europene considerate avansate ca nivel de dezvoltare a economiei, ca Ungaria, Cehia sau Croatia, care sunt incadrate deja la categoria "tari occidentale cu venituri mari". Romania, Bulgaria si Lituania sunt incluse in raportul BM intr-un grup de 22 tari est-europene si central-asiatice, de la Armenia, Georgia si Belarus pana la Albania, Moldova si Macedonia.

Cresterea economica in Bulgaria va fi de 2,9% in acest an si 3,4 la anul, prevede Banca Mondiala, iar Lituania va avea o crestere a PIB de 3,8% in acest an si 3,9% la anul.

Raportul apreciaza ca productia pentru export a celor 22 de tari va continua sa creasca, pe masura redresarii pietei din zona euro. Lituania si Romania au realizat deja o majorare record a exporturilor in UE in ultimul trimestru al anului trecut, cu 40%. Investitiile straine s-au redus insa in aceeasi perioada pe ansamblul celor 22 de tari, iar o imbunatatire a situatiei este de asteptat doar odata cu consolidarea redresarii economice la nivel regional si cu ameliorarea climatului de investitii.

Deficitul de cont curent al Romaniei este estimat sa se mareasca la 5,1% din PIB in 2011 (fata de 4,2% anul trecut), la 5,4% in 2012 si 5,7% in 2013, fara a se apropia insa de nivelul exagerat din 2008 (11,9% din PIB).

Pentru cererea interna a tarilor incluse in raport, un factor important vor ramane remiterile de bani de la lucratorii din strainatate, asteptate sa se majoreze cu 7,5% in 2011 si cu 9,4% in 2012 pe ansamblul regiunii, ca efect al maririi preturilor la marfurile de baza si al cresterii economice in tarile de destinatie a emigrantilor. In acelasi timp, recenta scumpire a petrolului este de asteptat sa aduca o noua accelerare a inflatiei, dupa cea din 2010 generata de scumpirea marfurilor alimentare de baza.

Economia Turciei ar urma sa creasca anul acesta cu 6,1%, a Rusiei cu 4,4%, a Moldovei cu 4,2%, a Ucrainei cu 4%, iar a Serbiei cu 3%.

Urmărește Business Magazin

/analize/servicii-financiare/banca-mondiala-considera-romania-bulgaria-si-lituania-drept-codasele-ue-la-dezvoltare-economica-8323856
8323856
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.