Asteptari mari de la oferta Petrom

Autor: Andrei Chirileasa Postat la 19 iulie 2011 38 afişări

Guvernul va afla miercuri cat va incasa pe Bursa pentru pachetul de 9,84% din cea mai mare companie din Romania, insa majoritatea romanilor nici nu stiu ca statul le ofera posibilitatea de a cumpara actiuni la cea mai mare companie din tara.

Rezultatul ofertei, cea mai mare din istoria Bursei de la Bucuresti, este esential pentru piata de capital, dar si pentru Guvern, care s-a angajat fata de FMI sa mai vanda pe bursa in urmatorii doi ani cate 15% din Transelectrica si Transgaz, dar si sa listeze Romgaz, Hidroelectrica si Nuclearelectrica. Daca vanzarea actiunilor OMV Petrom merge bine, vor veni si celelalte. Insa, daca nu va merge bine, piata poate sa-si ia gandul de la alte listari.

Pe de alta parte, rezultatul ofertei OMV Petrom va arata si care este perceptia investitorilor straini privind Romania. Daca acestia vor veni cu 400-500 de milioane de euro ca sa subscrie transa de actiuni care le este alocata, inseamna ca au incredere in potentialul de crestere a companiei, a sectorului energetic din Romania, dar si in revenirea economiei locale per ansamblu, deoarece fondurile de investitii nu se uita doar la cat de profitabila este compania in sine si la cat ii sunt evaluate actiunile, ci si la contextul economic. Cu cat economia este mai stabila, cu atat ei sunt dispusi sa ofere un pret mai mare, pentru ca riscul pe care si-l asuma cand investesc e mai mic. "Ne dorim o participare cat mai cuprinzatoare din partea investitorilor institutionali romani si straini. Avem toate ingredientele necesare in acest sens: imaginea si performantele companiei, situatia macroeconomica stabila a Romaniei, valoarea semnificativa a pachetului oferit. Intentii de participare la oferta exista si ne asteptam sa inregistram mii de subscrieri", declara saptamana trecuta Ioana Tanase, directorul general al firmei de brokeraj EFG Eurobank Securities, unul dintre membrii consortiului care intermediaza oferta. Din consortiu, care este condus de banca de investitii Renaissance Capital din Rusia, mai fac parte BT Securities, una dintre cele mai mari firme de brokeraj de retail de pe piata, si Romcapital.

Saptamana trecuta, intermediarii ofertei, conducerea OMV Petrom si reprezentanti ai statului au mers in road show la Londra si in alte mari centre financiare europene ca sa prezinte compania fondurilor straine de investitii. La nivel local insa, oferta este aproape invizibila. In ciuda optimismului afisat de intermediari, in afara de cei cateva mii de investitori care au mai ramas pe Bursa dupa prabusirea din 2008, putini romani stiu ca statul vinde actiuni Petrom pe Bursa si ca oricine poate cumpara. Si mai putini sunt cei care inteleg mecanismul de desfasurare a ofertei, care nu se aseamana cu niciuna dintre ofertele anterioare, precum cele ale Transelectrica sau Transgaz.

Astfel, chiar daca fondurile straine vor cumpra actiunile, iar statul isi va incasa banii, oferta Petrom risca sa rateze obiectivul secundar, acela de a atrage cat mai multi romani pe Bursa. O bursa cu mai putin de 10.000 de investitori activi este subdezvoltata dupa orice standarde, iar pentru atragerea micilor investitori sunt necesare oferte mari ale unor companii foarte cunoscute, spun specialistii care activeaza pe piata. Exemplul polonez este cel mai bun in acest sens. In 2004, cand Polonia a listat la bursa cea mai mare banca, PKO, mii de polonezi stateau la coada la sucursalele bancii ca sa cumpere actiuni. Fiecare oferta publica a statului polonez a atras de atunci alte zeci de mii de investitori noi pe piata de capital.

Petrom este probabil cea mai cunoscuta companie romaneasca. Toti romanii care au masina au alimentat cel putin o data la Petrom sau stiu despre existenta brandului. Astfel, vanzarea de actiuni de catre stat ar fi fost o ocazie unica pentru ca mii de romani sa poata fi atrasi pe bursa, prin cumpararea de actiuni Petrom. "Daca statul si intermediarii ar fi vrut sa atraga interesul romanilor pentru oferta Petrom, ar fi trebuit ca oferta sa aiba o campanie de promovare puternica. Cred ca si campania de promovare a handbalului este mai vizibila decat cea a ofertei Petrom", spune Mihai Chisu, broker la IFB Finwest. Nici macar pe site-ul Bursei de Valori Bucuresti (BVB) nu exista vreun banner publicitar pentru oferta Petrom.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
bursa,
petrom,
oferta,
vanzare,
cotatii
/analize/servicii-financiare/asteptari-mari-de-la-oferta-petrom-8503655
8503655
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.