Analistii bancilor au pareri impartite despre perspectivele de crestere a economiei

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 12 noiembrie 2010 20 afişări

Analistii BCR considera posibila o crestere economica pozitiva in ultimul trimestru al anului in raport cu trimestrul al treilea, pentru care primele estimari oficiale au indicat scadere pe toata linia. Raiffeisen ramane rezervata in previziuni, in timp ce Asociatia Analistilor Financiar-Bancari considera ca economia va scadea si in ultimele trei luni din 2010.

Institutul National de Statistica a publicat vineri estimarile-semnal cu privire la cresterea economica din perioada iulie-septembrie: PIB real a scazut cu 0,7% fata de trimestrul anterior, in date ajustate sezonier, si cu 2,5% in comparatie cu trimestrul corespunzator din anul precedent. Datele preliminare oficiale vor fi anuntate la 2 decembrie.

In opinia BCR, performanta slaba a economiei din perioada iulie-septembrie este urmare a masurilor severe de austeritate fiscala aplicate de Guvern in vara - majorarea TVA cu 5%, reducerea salariilor din sectorul public cu 25%, diminuarea unor ajutoare sociale si a subventiilor guvernamentale, care au redus consumul gospodariilor populatiei. Formarea bruta de capital fix a ramas probabil la un nivel scazut, in conditiile in care investitiile in sectorul constructiilor s-au oprit aproape in totalitate dupa anii de boom economic.

Pentru ultimul trimestru, BCR are in vedere o crestere economica pozitiva fata de trimestrul anterior, "avand in vedere ca efectele masurilor de austeritate ar putea fi absorbite destul de rapid. Prin urmare vedem anumite sanse ca performanta pentru intregul an 2010 sa fie putin mai buna fata de scenariul nostru de baza de -2,1%", afirma Eugen Sinca, analist al bancii. "BNR ar putea relua ciclul de relaxare a politicii monetare in primul semestru din 2011 pentru a sprijini o reluare fragila a cresterii economice. Un nou acord cu FMI, presiuni inflationiste mai mici si o normalizare a mediului politic sunt elemente cheie ale acestui scenariu."

Raiffeisen Bank Romania ramane la opinia ca, dupa ce in perioada ianuarie-septembrie economia s-a contractat cu 1,9%, "este foarte probabil ca PIB real sa scada cu 2% in 2010, asa cum estimeaza si FMI". Nicolae Covrig, analist al bancii, constata ca "datele macroeconomice arata ca in continuare cererea interna ramane slaba, sub efectul masurilor de consolidare fiscala, desi unele vesti relativ bune au venit din partea dinamicii exporturilor".

Din punctul de vedere al analistului Raiffeisen, faptul ca Ministerul de Finante a renuntat la plafonul de dobanda de 7% pentru atragerea de finantare, acceptand in ultimele zile sa plateasca bancilor dobanzi medii de 7,1% si chiar 7,3%, are legatura cu intarzierea prevazuta a aprobarii bugetului in Parlament, "din cauza blocajului politic", care va duce la amanarea urmatoarei transe de credit de la FMI si Comisia Europeana "cel putin pana in ianuarie 2011". In aceste conditii, autoritatile romane se vor confrunta cu costuri de finantare mai mari la titlurile de datorie emise pe piata interna.

Sondajul intern al Asociatiei Analistilor Financiar-Bancari din Romania (AAFBR), dat publicitatii joi, a indicat o scadere a PIB in trimestrul al treilea cu 0,7% fata de trimestrul anterior (estimarile au variat intre -0,5% si -2,5%), in timp ce scaderea fata de aceeasi perioada din 2009 era aproximata la 2,3% (estimarile au variat intre -2% si -4%).

Pentru ultimul trimestru, opiniile AAFBR indica o continuare a recesiunii (scadere a PIB cu 0,1% rata trimestriala si cu 2,5% rata anuala). Estimarile variaza intre -0,5% si 0,1% pentru rata trimestriala, iar pentru cea anuala intre -0,6% si -3,4%.

Pentru tot anul 2010, estimarea membrilor AAFBR care au raspuns la sondaj plaseaza dinamica PIB la -2,2% (estimarile variaza intre -1,6% si -2,8%). Pentru anul 2011, participantii la sondaj se asteapta la o rata de crestere a PIB de 1,2% (estimarile variaza intre -1,8% si 2%).

AAFBR grupeaza peste 60 de analisti din sectorul bancar, fonduri de pensii, societati de administrare a investitiilor, societati de asigurari si din piata de capital.

Urmărește Business Magazin

/analize/servicii-financiare/analistii-bancilor-au-pareri-impartite-despre-perspectivele-de-crestere-a-economiei-7712960
7712960
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.