Actiunile ieftine, bune de cumparat

Postat la 17 august 2008 62 afişări

Preturile tot mai mici ale actiunilor listate la Bursa din Bucuresti au determinat companiile sa anunte programe de rascumparare a actiunilor proprii.

Actiunile ieftine, bune de cumparat

Luna viitoare, actionarii Bancii Transilvania vor decide asupra rascumpararii de pe bursa a unui pachet de pana la 5% din actiuni, scopul declarat fiind stabilizarea cotatiei titlurilor, dupa ce investitorii panicati au dus pretul actiunilor la jumatate fata de nivelul de la inceputul acestui an. Efortul i-ar putea costa pe actionarii bancii aproximativ 45 de milioane de euro la cotatia actuala din piata.

“Este bine ca si companiile romanesti incep sa deprinda aceasta tehnica, care ofera un sentiment de sprijin actionarilor, mai ales acelora care nu inteleg de ce le scad actiunile. Companiile si-au ales bine momentul pentru derularea unor astfel de operatiuni, pentru ca piata este in suferinta”, spune Iulian Panait, presedintele societatii de consultanta in investitii KTD Invest.

El crede ca decizia actionarilor va putea influenta pretul din piata si va duce cel putin la o stabilizare a acestor titluri pe termen scurt. O miscare similara a incercat recent si dezvoltatorul imobiliar Impact Bucuresti, ceea ce a condus la o usoara stabilizare a cotatiei din piata a acestor titluri, la un nivel apropiat de 0,2 lei/actiune. Aceasta dupa ce de la inceputul anului, actiunile Impact au pierdut aproape 60%. Cumpararile companiei fac parte dintr-un program destinat achizitiei de pana la 4% din actiuni pentru a fi acordate salariatilor, ceea ce inseamna ca la cotatiile actuale Impact ar putea cheltui circa 4,5 mil. euro.

“Teoretic, astfel de operatiuni contribuie la cresterea pretului, atat in mod direct, prin presiunea pe care o pune emitentul asupra cererii, cat si indirect, prin faptul ca investitorii se asteapta la astfel de cresteri si cumpara in prealabil actiuni”, explica Marius Pandele, seful departamentului de analiza din cadrul societatii de brokeraj Vanguard.

Un alt program de rascumparare de actiuni a fost anuntat de producatorul de materiale de constructii Ceramica Iasi (CERE), fara ca acesta sa precizeze dimensiunea sau destinatia titlurilor achizitionate. Anuntul de rascumparare a fost dublat de achizitii agresive din partea actionarului majoritar, fondul Advent, care detine indirect peste 72% din actiuni. Pe fondul acestor achizitii actiunile s-au apreciat cu peste 15%. “Este cu siguranta un moment favorabil, daca este un plan bine gandit. Incercarile de a deveni speculatori bursieri pe seama propriilor actiuni sau de a creste artificial cotatiile vor sfarsi prost”, considera Pandele.

Operatiunile de rascumparare sunt des folosite de companiile din strainatate pentru a face actiunile mai atractive pentru investitori. “Compania respectiva poate anula actiunile respective sau le poate pastra ca actiuni de trezorerie, urmarind vanzarea lor ulterioara. In cazul anularii, chiar daca profitul pentru perioada anterioara va ramane acelasi, scaderea numarului de actiuni disponibile in piata va duce la imbunatatirea indicatorului PER (pret raportat la profit/actiune)”, explica Andreea Ciobanu, responsabil departament analiza din cadrul Intercapital Invest.

Dar rezultatele nu sunt intotdeauna aceleasi. Armax Gaz Medias (ARAX) a inceput un program de rascumparare a pana la 10% din actiuni pentru recompensarea angajatilor societatii, dar titlurile au continuat sa scada. “Situatia actuala din Romania este un pic atipica, pentru ca unele dintre companiile care au anuntat aceasta intentie pot fi banuite de incercarea de a face mai degraba o speculatie bursiera, care sa le aduca un profit mai mare, folosindu-se de avantajul unor preturi mici pe piata in prezent”, considera Pandele.

El mai spune ca operatiunile afecteaza pe termen scurt lichiditatile de care dispune societatea, precum si profitul companiei daca acestea continua sa se deprecieze. Un caz aparte sunt Societatile de Investitii Financiare (SIF), care desi nu pot sa-si rascumpere actiunile proprii, au recurs de mai multa vreme la achizitii prin intermediul societatilor pe care le controleaza. Un exemplu in acest sens sunt achizitiile realizate de Biofarm Bucuresti (BIO) la SIF care o controleaza sau achizitiile Santierului Naval Orsova (SNO), care a cumparat actiuni la actionarul sau majoritar, SIF Transilvania.

“Putem sa ne gandim ca sunt niste rascumparari mascate, dar atat timp cat raspunsul ofi cial este ca acestea sunt plasamente de portofoliu, este greu sa-i contrazici, mai ales ca momentul justifica o astfel de strategie. Daca ne uitam totusi, cred ca SIF-urile care au facut acest lucru au scazut mai mult”, atrage atentia Panait.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
bursa,
servicii financiare,
BVB
/analize/servicii-financiare/actiunile-ieftine-bune-de-cumparat-2933288
2933288
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.