2008 pentru banci si asigurari

Postat la 08 ianuarie 2008 1 afişăre

Majorarea previzibila a dobanzilor, criza externa si asezarea pietei dupa recenta relaxare a conditiilor de creditare vor reduce ritmul de crestere a creditarii. Vedeta anului pe piata de banci si asigurari vor fi insa pensiile private, unde procesul de consolidare va reduce considerabil numarul administratorilor de fonduri de pensii.

Mai apar nume noi pe piata bancara?

Cel putin in urma unor procese de rebranding, foarte probabil ca anul acesta va aduce cateva nume noi in sistemul bancar. Royal Bank of Scotland (RBS), cea de-a doua mare banca britanica si liderul consortiului bancar care a preluat grupul olandez ABN Amro, va opera in Romania cu propriul nume, iar brandul olandezilor va fi cel mai probabil pastrat de Fortis. In plus, bancile de talie medie ar putea sa parcurga in anii viitori noi procese de consolidare, pe fondul cresterii concurentei si a costurilor, aprecia Florin Georgescu, prim-viceguvernatorul BNR.

 

Mai cresc dobanzile la credite?

Cel putin pentru cele in lei, raspunsul pare a fi sigur „da“, in conditiile in care bancherii comerciali preiau destul de rapid in propriile costuri la credite eventualele majorari de dobanda practicate de BNR. Majorarile de dobanda la BNR nu vor lipsi in 2008, spun aproape la unison analistii bancilor; spre exemplu, Erste Bank anticipeaza ca BNR va fi fortata sa ridice dobanda de referinta cu 0,25-0,5% in prima jumatate a anului. In acelasi timp, rezervele minime obligatorii vor ramane la acelasi nivel, cel putin in prima parte a anului.

 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
banci,
asigurari,
servicii financiare
/analize/servicii-financiare/2008-pentru-banci-si-asigurari-2327154
2327154
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.