Revin cresterile de salarii

Postat la 01 martie 2010 85 afişări

Anul trecut aproape nimeni nu mai vorbea despre cresteri salariale. Chiar si in plina perioada de criza au existat angajati care, la sfarsitul lunii, au gasit in cont mai multi bani decat in urma cu un an.

"La nivelul intregii piete, putin peste 70% dintre companii au dat anul trecut salarii mai mari decat in 2008", spune Ruxandra Stoian, partener in cadrul companiei de consultanta PricewaterhouseCoopers. Daca pana anul trecut cele mai darnice companii erau cele din sectorul financiar-bancar, in 2009 au fost detronate nu numai de un domeniu, ci de trei - farma, industrie si IT. Potrivit studiului HR Barometer, realizat de PricewaterhouseCoopers in luna decembrie 2009, 85% dintre companiile farmaceutice au acordat majorari salariale anul trecut. Angajatii acestor companii au fost printre cei mai protejati din intreaga piata si in ceea ce priveste politicile de concedieri, in conditiile in care companiile de profil nu au fost atat de puternic lovite de criza incat sa fie nevoite sa trimita oameni acasa.

Urmatoarele categorii de angajati care in 2009 au castigat mai bine decat in 2008 au fost cei din industrie si IT. In ceea ce priveste salariile din sectorul financiar, doar 60% dintre angajatori au aprobat mariri. Fata de anii trecuti, cand erau considerate exceptionale cazurile in care salariile erau inghetate de la un an la altul, diferenta este destul de mare. "A avut loc o trecere brusca a sectorului financiar de la vedeta cresterilor salariale la o zona mai degraba moderata din acest punct de vedere. Anul trecut a fost pentru prima oara cand s-a intamplat acest lucru", observa Ruxandra Stoian.

In mod evident, majorarile mentionate in barometrul PricewaterhouseCoopers nu au fost aplicate la nivel general, ci in mod selectiv, fie ca instrument de retentie, fie sub forma unor bonusuri de performanta pentru o anumita parte a angajatilor.

Tot selectiv au fost acordate si beneficiile extrasalariale, precum tichetele de masa sau accesul la masina si telefonul de serviciu. In companiile din sectorul financiar, spre exemplu, directorii de resurse umane au eliminat tichetele de masa acordate managerilor, insa le-au pastrat pe cele pentru restul angajatilor. De asemenea, o companie din zece a renuntat la asigurarea de viata sau accident, iar accesul nelimitat la masina si telefonul de serviciu au devenit din 2009 limitate.

Interesant este si faptul ca primele anuale traditionale, precum al 13-lea salariu, prima de Craciun, Paste sau de concediu au ramas in pachetele celor mai multi angajatori si vor continua sa ramana si in 2010. Unii angajatori au reusit sa pastreze intacte pachetele de beneficii extra in urma renegocierii cu furnizorii. Acestia au fost de acord sa ofere reduceri mai mari companiilor daca urmau sa fie promovate in randul angajatilor. Alti angajatori au preferat sa blocheze angajarile noi si sa reduca, astfel, o serie de costuri suplimentare.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/analize/resurse-umane/revin-cresterile-de-salarii-5634356
5634356
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.