Cu această glumă poţi obţine un salariu mai mare la interviul de angajare

Autor: Florin Casota Postat la 06 aprilie 2017 4412 afişări

Pentru a obţine un salariu mai nu este indicat să spui un număr concret când vine vorba de suma cerută, ci este bine să oferi un barem (intre atât şi atât), scrie Quartz

Cu această glumă poţi obţine un salariu mai mare la interviul de angajare

Potrivit unui studiu realizat de Universitatea Columbia dacă faci această glumă în timpul interviului de angajare ai şanse mai mari să obţi un salariu mai mare decât ai fi obţinut altfel.

Ce trebuie să faci? Atunci când te întreabă care este salariul dorit, tot ce trebuie să faci este să zici "Ei bine, aş vrea 1 milion de dolari" (n.r orice sumă ridicolă). Se pare că aceast lucru influenţează într-un mod inconştient ascultătorul. De aceea, un pulover de 50 de dolari va arăta mult mai rezonabil ca preţ atunci când este prezentat lângă un pulover de 150 de dolari. Aceeaşi strategie o aplică şi restaurantele în meniuri.

Aceste sume mari se numesc "ancore" şi funcţionează şi când vine vorba de preţul unei maşini sau al unei case.

Pentru a demonstra ca gluma funcţionează, Todd Thorsteinson, profesor de psihologie la Idaho University, a făcut o cercetare ce includea 200 de studenţi. Studenţii jucau rolul unor manageri ce trebuiau să facă o ofertă de salariu unor candidaţi aprobaţi. În unele cazuri li s-a spus că acei candidaţi au răspuns prin gluma - aş vrea 100,000 de dolari, dar sincer caut un salariu cinstit. Alt grup de studenţi a primit răspunsul - aş lucra pentru 1 dolar, dar sincer caut un salariu cinstit.

De asemenea, exista si un grup de control care ştia doar cât câştiga candidatul înainte (29.000 de dolari)

Aşadar, cei care au cerut 100.000 de dolari au primit un salariu de 35,383 de dolari, în timp ce studenţii din grupul de control au oferit 32,463 de dolari. Gluma cu 1 dolar nu a avut efect, studenţii find reticenţi să ofere un salariu mai mic decât cel din trecut.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
salariu,
obtinere,
crestere,
gluma,
angajare,
interviu,
refuz,
barem

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.