LIVE: ZF REAL ESTATE by Storia.ro - Paradoxul pieţei de birouri

Compania care a trimis sute de angajaţi români peste hotare în funcţii de leadership, nu de execuţie. Unii dintre ai conduc acum afaceri de miliarde de euro

Autor: Cristina Roşca Postat la 25 iulie 2021 826 afişări

Unul dintre visurile legate de munca într-o multinaţională este oportunitatea dezvoltării unei cariere internaţionale. „Şcoala de expaţi“ Coca-Cola poate fi văzută deja ca o instituţie, gigantul american fiind una dintre multinaţionalele care a trimis cei mai mulţi lideri români peste graniţe. Care este secretul?

Câteva milioane de români locuiesc peste hotare, iar cei mai mulţi şi totodată cei mai vizibili sunt cei care lucrează în construcţii, în agricultură - aşa numiţii „căpşunari” – sau în menaj, pe poziţii de execuţie, plătite nu de puţine ori cu salariul minim pe economie. O altă categorie, nu la fel de numeroasă, este cea a antreprenorilor, executivilor şi specialiştilor, fie ei medici, ingineri, profesori sau cercetători, care duc numele României mai departe.

Sunt câteva mii sau poate chiar zeci de mii de expaţi români care deţin astăzi poziţii de top în toată lumea, din China în SUA şi din Dubai la Varşovia. Dintre aceştia, câteva zeci sau poate sute sunt angajaţi în sistemul Coca-Cola.

În România, Coca-Cola funcţionează prin intermediul unui sistem care cuprinde Coca-Cola România, filială a The Coca-Cola Company, şi Coca-Cola HBC România, o filială a grupului Coca-Cola Hellenic. Coca-Cola România este responsabilă de implementarea strategiilor de marketing, managementul mărcilor, promovare, stratagie de ambalare şi studii de piaţă. Coca-Cola HBC România este îmbuteliatorul acestor băuturi. Acelaşi este modelul de business peste tot în lume.

Acest sistem le-a fost şcoală executivilor români care acum lucrează peste tot pe glob pentru acelaşi gigant american cu vânzări de 35-40 mld. dolari anual. La începutul anilor ’90, când companiile străine precum Coca-Cola au venit direct în România, acestea au adus la cârma operaţiunilor locale expaţi care ştiau mersul lucrurilor. În umbra lor au crescut însă şi o serie de români care treptat au ajuns să deţină poziţii de mid şi top management, pentru ca unii să asceadă chiar la cârma operaţiunilor locale. Următorul pas a fost străinătatea.

„Lucrând într-o companie multinaţională, la un moment dat începi să primeşti oferte în afara ţării. În cazul meu, acest lucru s-a întâmplat de prin 2005”, povestea anterior Bianca Bourbon, cea care deţine de la începutul acestui an poziţia de VP (vicepreşedinte) customer & commercial leadership ASEAN & South Pacific, având biroul în Singapore. Anterior, timp de puţin mai bine de un an, ea a fost VP operations Asia-Pacific Group.

Cariera executivului s-ar putea sumariza astfel: o companie, 24 de ani, 16 roluri diferite, cinci ţări în care a locuit şi peste 50 de ţări de care a fost responsabilă în diferite momente şi funcţii. Compania, aşa cum simplu aţi ghicit, este Coca-Cola.

„Am început în echipa de marketing din România şi am crescut, ajungând responsabilă pentru mai multe branduri, dar şi pentru ţări din jurul României.” După această perioadă din marketing ea a schimbat funcţia, a trecut la general management şi a condus businessul The Coca-Cola Company din Europa Centrală şi apoi din Germania, Danemarca şi Finlanda.

„În 2019 am decis să-mi îmbogăţesc experienţa în afară Europei şi am ajuns în Asia.”

Tot în Asia, şi tot în cadrul Coca-Cola, lucrează doi dintre cei mai puternici executivi români din lume – Călin Drăgan şi Costin Mândrea. Potrivit profilelor de pe reţeaua de socializare LinkedIn, Călin Drăgan este president & representative director pentru Coca-Cola Bottler în Japonia, ţără unde locuieşte deja de aproape nouă ani. Costin Mândrea este board director, vicepresident, chief commercial officer pentru Coca-Cola East Japan, unul dintre cei mai mari cinci îmbuteliatori ai gigantului la nivel mondial.

Deşi se află la capătul celălalt al lumii, Japonia a adunat o comunitate impresionată de expaţi români din sectoare diferite, de la domeniul bancar şi retail, la artă şi mediul diplomatic, spunea anterior Costin Mândrea.

„Noi suntem români cărora le e dor de România”, adăuga el atunci. Era înainte de pandemie şi executivul român venea în ţară alături de familie de mai multe ori pe an.

Deşi sunt plecaţi din ţară de mai mulţi ani, expaţii păstrează vie legătura cu România şi urmăresc ce se întâmplă pe plan local. Pe mulţi dintre ei pandemia i-a ţinut departe de familia care a rămas acasă, altora le-a redus numărul de vizite, dar tehnologia şi internetul fac posibil contactul în orice condiţii.

„Avem noroc cu tehnologia, ne vedem cât de des putem cu prietenii. Şi tot prietenii ne mai aduc şi cozonaci de acasă. Cu internetul e mai greu, viteza din România este greu de egalat”, spunea recent Natalia Stroe, care din aprilie 2021 este country manager pentru The Coca-Cola Company în Polonia şi ţările baltice. Anterior ea a deţinut aceeaşi funcţie pentru Cehia şi Slovacia.

Natalia Stroe s-a mutat prima dată din ţară cu jobul în 2017 când a preluat o poziţie de top management la sud de Dunăre, în Sofia, capitala Bulgariei. După doi ani a făcut o nouă relocare, de această dată la Praga, unul dintre cele mai frumoase oraşe din Europa. Aici, executivul român a preluat conducerea operaţiunilor The Coca-Cola Company din Cehia şi Slovacia. Relaţia managerului român cu gigantul american e însă mult mai veche, începând în România lui 2007. Ea a evoluat însă de-a lungul anilor, ca orice relaţie.

„De ce am plecat? Am căutat şi alte provocări faţă de cele din România, atât în mediul de business, cât şi personal. Nu mă deranjează schimbarea, dimpotrivă.”

Executivul român spune că se încarcă de energie atunci când lucrează cu oameni diferiţi de ea, când construiesc împreună într-un mediu de business şi cultural divers, când depăşesc provocări noi sau când învăţă din greşeli şi se regrupează rapid cu toţii.

„E interesant să faci acest lucru şi într-un cadru diferit de cel în care te-ai născut. E un exerciţiu de adaptabilitate (şi de modestie) pe care îl preţuiesc”, declara ea recent într-un interviu pentru Business Magazin.

Cei mai mulţi dintre expaţii români sunt educaţi în timpul regimului comunist, unii dintre ei începându-şi cariera înainte de ’89 în cu totul alt domeniu. Capitalismul le-a adus însă posibilităţi de dezvoltare în multinaţionale care au operaţiuni în toată lumea.

„Am crescut în Bucureştiul anilor ’80-’90. Revoluţia m-a prins la începutul liceului, deci am avut timp să mă reorientez”, îşi începe Bianca Bourbon povestea. A ales să studieze Relaţii Economice Internaţionale pentru a avea o şansă să lucreze şi în afară ţării, aşa cum visau mulţi copii la acea vreme. Scenariul ideal ar fi fost să lucreze într-o ambasadă, însă acest scenariu nu s-a materializat.

„Puţin dezamăgită, am apelat la serviciiile unei agenţii de recrutare, care m-a ajutat să găsesc o poziţie temporară la Coca-Cola în România.” Era vorba de două săptămâni, în care ea urma să înlocuiască pe cineva care era în vacanţă. Cele două săptămâni s-au transformat în 24 de ani, pentru că executivul român şi-a construit întreaga carieră în cadrul aceleiaşi companii.

Aceasta este situaţia mai multor manageri români, dar nu numai şi cu companii gigant precum Coca-Cola, Procter&Gamble, Nestlé, Unilever sau Pepsi „crescându-şi” intern angajaţii. De altfel, aceste grupuri preferă să îşi promoveze angajaţii din interior, fiind vorba de oameni pe care i-au pregătit pe parcursul mai multor decenii.

România este o pepinieră de talente pentru multe companii, din domenii diverse, de la tehnologie, la bunuri de larg consum şi de la materiale de construcţii la băuturi. Expaţii români au spus în mai multe rânduri că nu le lipseşte nimic conaţionalilor lor în „lupta” cu alţi manageri. Românii pot sta astfel la aceeaşi masă cu străini din toată lumea.

Acest material este un exerciţiu jurnalistic, iar menţionarea unor expaţi nu reprezintă un clasament sau o listă exhaustivă, fiind amintiţi executivi cunoscuţi, cu care Business Magazin, a avut contact de-a lungul anilor. Există însă cu siguranţă, mulţi alţii care pun zi de zi o cărămidă în pus la construcţia businessurilor pentru care lucrează.

Este vorba de manageri care coordonează afaceri de zeci, sute de milioane sau chiar miliarde de euro, oameni care au în subordine echipe vaste şi care poartă pe umeri responsabilităţi pe măsură.

În toată lumea

Zece dintre expaţii români care lucrează în cadrul Coca-Cola.

Nume: Călin Drăgan

Poziţie: preşedinte şi representative director

Companie: Coca-Cola Bottlers Japan

Ţară: Japonia

De când lucrează în companie: 1993

Anul în care a plecat din ţară prima dată: 2002

Ultima poziţie deţinută în România: general manager România & Republica Moldova Coca-Cola HBC


Nume: Costin Mândrea

Poziţie: board director, vice president, chief commercial officer

Companie: Coca-Cola East Japan

Ţară: Japonia

De când lucrează în companie: 2005

Anul în care a plecat din ţară prima dată: 2014

Ultima poziţie deţinută în România: country modern trade director Coca-Cola HBC


Nume: Natalia Stroe

Poziţie: country manager Polonia şi ţările Baltice

Companie: The Coca-Cola Company

Ţară: Polonia

De când lucrează în companie: 2007

Anul în care a plecat din ţară prima dată: 2017

Ultima poziţie deţinută în România: regional sales manager Coca-Cola Hellenic Romania


Nume: Bianca Bourbon

Poziţie: VP customer&commercial leadership ASEAN & South Pacific

Companie: The Coca-Cola Company

Ţară: Singapore

De când lucrează în companie: 2005

Anul în care a plecat din ţară prima dată: 2009

Ultima poziţie deţinută în România: marketing manager România, Bulgaria şi Moldova


Nume: Adrian Cernăuţan

Poziţie: digital transformation director Eurasia & Middle East

Companie: The Coca-Cola Company; Ţară: Dubai

De când lucrează în companie: 2009

Anul în care a plecat din ţară prima dată: 2012

Ultima poziţie deţinută în România: commercial manager Romania & country Manager Moldova


Nume: Petre Sandru

Poziţie: vicepresident operations

Companie: The Coca-Cola Company

Ţară: China

De când lucrează în companie: 2005

Anul în care a plecat din ţară prima dată: 2017

Ultima poziţie deţinută în România: managing director România & Republica Moldova


Nume: Nicoleta Eftimiu

Poziţie: vice president and general manager Central Europe

Companie: The Coca-Cola Company

Ţară: Austria

De când lucrează în companie: 2003

Anul în care a plecat din ţară prima dată: 2019

Ultima poziţie deţinută în România: country general manager


Nume: Dan Timotin

Poziţie: general manager Cehia şi Slovacia

Companie: Coca-Cola Hellenic

Ţară: Cehia

De când lucrează în companie: 2011

Anul în care a plecat din ţară prima dată: 2019

Ultima poziţie deţinută în România: country sales director


Nume: Andreea Dumitraşcu

Poziţie: marketing manager Western Europe

Companie: The Coca-Cola Company

Ţară: Marea Britanie

De când lucrează în companie: 2007

Anul în care a plecat din ţară prima dată: 2012

Ultima poziţie deţinută în România: marketing activation manager Fanta, Sprite, Schweppes Romania/Moldova


Nume: Adrian Lupu

Poziţie: group commercial finance director

Companie: Coca-Cola Hellenic Bottling Company

Ţară: Grecia

De când lucrează în companie: 2003

Anul în care a plecat din ţară prima dată: 2009

Ultima poziţie deţinută în România: financial controller

Surse: LinkedIn, Business Magazin

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Lleadership,
expati,
management,
coca-cola,
executivi

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.