Management la distanţă

Autor: Razvan Muresan Postat la 21 august 2012 437 afişări

După doi ani în care au schimbat doi directori generali, pe Marina Oţelea şi Cătălina Bălan, suedezii de la Medicover au decis ca britanicul John Stubbington, COO al grupului, să conducă şi filiala locală, chiar dacă nu va fi permanent la Bucureşti. Ce are de schimbat?

Puternicul accent britanic e primul care te loveşte când intri în contact cu Stubbington. În biroul din spatele Muzeului Ţăranului Român, engleza nu era tocmai limba cea mai vorbită. Marina Oţelea şi Cătalina Bălan, cei doi manageri din ultimii ani ai lanţului de clinici, au fost înlocuiţi după o nouă reţetă menită să ducă Medicover în topul operatorilor din piaţa serviciilor medicale private. John Stubbington lucrează în companie de doi ani, după ce anterior a lucrat mult timp în asigurări, în Marea Britanie şi Danemarca: "Sunt 27 de ani de când sunt în industria asta, nici eu nu mai sunt sigur câţi ani au trecut".

A primit oferta suedezilor în 2010 şi a acceptat să se mute cu familia în Polonia pentru a conduce partea operaţională a businessului, inclusiv zona de vânzări, marketing şi dezvoltarea de noi produse şi servicii medicale. El ar urma să repete strategia aplicată la vecinii de la nord şi în România: "Relaţia mea cu România a început încă de când am venit în companie şi ştiu că cererea pentru servicii medicale e crescută, iar provocarea guvernelor de a face faţă aşteptărilor populaţiei e dificilă". Stubbington spune că schimbările din companie se leagă mai ales de noul model de business care se doreşte a fi implementat, un management bicefal în care un manager să se ocupe de aspectele financiare, de vânzări şi creşterea portofoliului de clienţi, iar un altul să răspundă de calitatea serviciilor şI supravegherea actului medical.

"Nu e vorba să împarţi businessul în două, ci să faci doi lideri să lucreze împreună", explică managerul, argumentând că decizia a fost luată abia acum, dat fiind că primul spital din România a fost inaugurat în primăvara acestui an. El va conduce cot la cot cu medicul Bogdan Pană, directorul executiv al spitalului şi clinicilor, responsabil de suport pentru clienţi, îngrijire medicală şi dezvoltarea de servicii medicale.

În viziunea sa, schimbarea vârfului companiei nu are legătură cu rezultatele financiare de anul trecut, când Medicover a pierdut circa zece milioane de lei, potrivit datelor furnizate de Ministerul de Finanţe - "rezultatele au fost puţin în spatele previziunilor, dar OK, mutările la nivel de management au legătură doar cu noile divizii şi cu momentul potrivit pentru a le implementa". Cele 45 de milioane de euro, cuantumul cifrei de afaceri, este însă numărul spre care se uită suedezii, dat fiind că, după cum subliniază conducerea, ultimul an a fost unul în care s-a investit puternic, lucru reflectat în pierderi.

În cele trei săptămâni de când e în România, Stubbington a înţeles că piaţa locală nu e una liniştită, iar dinamica încurajează concurenţa agresivă.

După aproape trei decenii în care a schimbat patru ţări, managerul ştie că la început cel mai bine este să pui întrebări şi să asculţi. Un avantaj pe care îl distinge e acela că acţionariatul este unul "pur", acelaşi încă din ziua cu numărul unu, ceea ce garantează angajamentul faţă de investiţii în business pe termen lung. "Ce putem face mai mult este să ne lărgim oferta, să le dăm pacienţilor mai multe posibilităţi de a alege. Ar fi dificil să vă spun înspre ce zone ţintim, pentru că şi concurenţa ar face-o imediat", explică britanicul, fără să excludă însă potenţialul oferit de industria asigurărilor private de sănătate.

Cât despre profit, nici 2012 nu e un an în care suedezii vor găsi semnul plus în România, explicaţia fiind aceea că e nevoie de timp pentru a amortiza investiţiile. "Suntem jucători pe termen lung, nu gândim pe termen scurt şi nu sacrificăm cu disperare planurile noastre doar pentru a obţine o cifră. Noi nu lucrăm aşa!", argumentează Stubbington. Rezultate bune vin dinspre laboratorul de analize Synevo, deschis în vestul Bucureştiului la finalul anului 2010, unul dintre cele mai mari din Europa Centrală şi de Est, loc înspre care ne trimite managerul, întrebat care este cea mai profitabilă divizie din companie. Cât despre spitalul deschis în prima parte a anului în nordul Capitalei, în care au investit circa 20 de milioane de euro, şeful Medicover România spune că e mulţumit de rezultate, chiar dacă sunt "puţin sub aşteptările iniţiale".

Obiectivul ar fi o cifră de afaceri de patru milioane în acest an, depinzând şi de specialităţile medicale pe care vor miza în noua unitate, precum oncologie sau medicină sportivă. Viitorul este unul al evaluărilor. Stubbington se fereşte să anunţe noi investiţii, ci vorbeşte mai degrabă de analiza fiecărei unităţi existente - clinica din Unirii se mută în Calea Plevnei - un proces de durată, dar necesar, după cum spune el, pentru a se alinia cererii din piaţă, "fără a recurge la schimbări dramatice".

John Stubbington nu va sta deocamdată în Bucureşti, familia sa fiind stabilită acum în Varşovia şi va veni trei zile pe săptămână în biroul din centrul Bucureştiului - "e prea devreme să spun că îmi caut locuinţă aici". Mandatul său nu are un termen fixat, iar la întrebarea cât timp plănuieşte să fie în România, răspunsul e acelaşi: trei zile pe săptămână. Timp suficient pentru ca britanicul să-şi îndeplinească obiectivul - să crească businessul cu două cifre în acest an şi în cei ce urmează să aducă mult aşteptatul profit şi să facă România o piaţă cât mai importantă în grupul Medicover, prezent în 12 ţări şi cu o cifră de afaceri de 350 de milioane de euro.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
management,
Medicover,
directori
/analize/resurse-umane/management-la-distanta-9965916
9965916
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.