Românii, mari consumatori de medicamente. Aceştia au cumpărat în 2016 medicamente în valoare de 26 de miliarde de lei

Autor: Florin Casota Postat la 05 ianuarie 2018 272 afişări

În afara comerţului, domeniul farmaceutic este domeniul care a înregistrat cea mai mare creştere a veniturilor în anul 2016 comparativ cu anul 2015, arată cel mai recent studiu realizat de de Creditinfo Romania pentru certificarea de bonitate Strongest in Romania.

Românii, mari consumatori de medicamente. Aceştia au cumpărat în 2016 medicamente în valoare de 26 de miliarde de lei

Creşterea veniturilor industriei farmaceutice poate fi explicată şi prin creşterea consumului de medicamente. Dacă financiar acest lucru înseamnă mai multi bani către companiile din domeniu dar şi către buget, social acest lucru poate indica un grad de sănătate al populaţiei precar. Cu toate acestea este dificil de determinat dacă românii sunt într-adevăr tot mai bolnavi sau e vorba doar de ipohondrie.

Mai puţin de un sfert din farmacii sunt solvabile şi de încredere

Cu toate ca românii cumpără tot mai multe medicamente, mai puţin de un sfert din numărul total de farmacii sunt eligibile pentru certificarea Strongest in Romania. Acest lucru înseamnă că în ciuda creşterii vizibile a încasăriilor, din punctul de vedere al riscului comercial 3 din 4 farmacii au şanse ridicate ca la un moment dat să intre în incapacitate de plată a angajaţiilor sau a furnizorilor.

                                           

În ciuda creşterilor spectaculoase ale domeniului, România a ajuns să producă tot mai puţine medicamente iar veniturile generate de capacităţile de fabricare a acestora au scăzut cu peste o treime în anul 2016 comparativ cu anul 2015.

Depozitele de medicamente au vândut în anul 2016 produse de peste 26 miliarde lei, în creştere de la 23 de miliarde de lei. Din acestea, produse în valoare de 16 miliarde sunt vândute către populaţie prin intermediul farmaciilor iar restul în valoare de 10 miliarde de lei ajung la populaţie prin alte modalităţi (ambulatorii, spitale şi alte infrastrucuri medicale). Companiile autohtone reuşesc să asigure produse în valoare de doar 2 miliarde ceea ce înseamnă că importăm medicamente de peste 20 de miliarde de lei.

Cele mai mari profituri sunt raportate în judeţele Argeş şi Bucureşti-Ilfov, unde farmaciile cu sediile aici generează profituri de peste 100 milioane lei. Aceste două judeţe reprezintă de altfel sediile unor mari lanţuri de farmacii care au o acoperire la nivel naţional. Alte judeţe care strălucesc în acest top sunt Cluj, Iaşi, Suceava , Prahova şi Timiş cu profituri mai reduse, de aproximativ 20 milioane lei.

Ceea ce este cu adevărat interesant este situaţia din judeţul Sibiu, acesta ieşind in evidenţă drept singurul judeţ din România a cărui farmacii generează pierderi cumulate de peste 3 milioane lei. Profituri mici se înregistrează în judeţele Giurgiu, Tulcea, Gorj sau Galaţi.

Dacă farmaciile dintr-un anumit judeţ înregistrează profituri reduse, una dintre posibilele explicaţii este faptul că populaţia are o putere de cumpărare redusă care cauzează atât o profitabilitate redusă cât şi un mediu propice deschiderii unor farmacii -  reprezentaţe ale marilor lanţuri care activează la nivel naţional cu sedii în Argeş sau în Municipiul Bucureşti.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.