Vrei să începi o afacere în retail sau producţie? Cât te costă un spaţiu?

Autor: Cristina Cuncea Postat la 12 iunie 2012 1017 afişări

Întrebat în urmă cu un an despre ce şi-ar dori să se facă atunci când va creşte, fiul meu, acum în vârstă de aproape 14 ani, a răspuns că vrea să fie un om de afaceri important, deoarece vrea să-i demonstreze tatălui său că poate şi pentru că nu-i place să primească ordine. M-a surprins răspunsul său, ştiind, din experienţele din jurul meu, că “spiritul antreprenorial” în general se moşteneşte, ceea ce nu era cazul, atât eu cât şi soţul meu fiind angajaţi. Dar probabil că dorinţa de a demonstra ceva cuiva şi de a fi propriul stăpân sunt motoare puternice pentru tineri, care într-un număr din ce în ce mai mare îşi iau viaţa în mâini şi pornesc propria afacere.

Pe lângă o idee care trebuie să "rupă" piaţa şi banii necesari punerii în aplicare a acesteia (nu ştiu exact care este ordinea), un tânăr întreprinzător trebuie să găsească însă şi cel mai bun amplasament pentru afacerea sa.

Care sunt cele mai bune soluţii de ocupare pentru afacerile tinerilor, din punct de vedere al vizibilităţii, dar şi al costurilor?

Am încercat să analizăm din acest punct de vedere oferta de pe piaţa imobiliară din trei oraşe importante, respectiv Bucureşti, Cluj şi Constanţa. Am luat în considerare ca domenii de activitate comerţul cu amănuntul şi producţia. În comerţ, spun specialiştii, secretul succesului ţine, cel puţin teoretic, de trei elemente: locaţie, locaţie şi locaţie. Am putea spune că pentru o afacere la început, aceste criterii sunt esenţiale, însă unii consultanţi imobiliari contrazic convingerile noastre.

"Dacă ar fi să încep o afacere, aş încerca să caut un spaţiu care nu este neapărat ceea ce noi numim «prime» şi să atrag oamenii prin alte mijloace. Trebuie să ai costuri cât mai mici pentru chirie pentru că oricum vor fi alte cheltuieli care vor pune presiune pe afacere. Pe de altă parte, acum este un moment mai bun pentru a închiria un spaţiu decât în urmă cu câţiva ani, când preţurile erau duble", declară Andrei Văcaru, şeful departamentului de Retail al companiei de consultanţă imobiliară Jones Lang LaSalle România (JLL).

Un nivel maxim al chiriei în Bucureşti este de 60-70 de euro pe metru pătrat pe lună pentru spaţii de 100 metri pătraţi în cele mai bune locaţii. În zone secundare, precum Moşilor sau Mihalache, nivelul chiriilor a scăzut foarte mult, ajungând la 25-30 de euro pe metru pătrat pe lună.

Dar acestea se adresează în special chiriaşilor tipici pentru astfel de spaţii, respectiv farmacii sau bănci, fiind mai puţin accesibile tinerilor aflaţi la începutul unei afaceri.Aşadar, cel puţin pentru Bucureşti, o variantă viabilă şi care implică costuri cu chiria mai reduse rămân zonele care nu intră neapărat în categoria celor comerciale. "Se pot găsi spaţii şi în zona centrală la preţuri avantajoase. Astfel, dacă pe Calea Victoriei, vizavi de Hotelul Radisson, chiria ajunge la 60-70 de euro/mp/lună, tot în zona Calea Victoriei, în spaţii mai retrase, pe străzi laterale, chiriile sunt şi de trei ori mai mici", a adăugat Văcaru. El consideră că în Bucureşti se pot găsi chirii şi de 10 euro pe metru pătrat în zone care nu sunt neapărat de retail.

"Dacă eşti creativ, poţi găsi astfel de spaţii. Proprietarul unui start-up se poate gândi şi la spaţii mai bine poziţionate după ce are un anumit cash-flow care să poată susţine o chirie mai mare. Este un moment bun pentru că nivelul costurilor s-a redus semnificativ şi există şansa de a găsi un spaţiu bun fără a concura cu multe alte companii mari", consideră reprezentantul JLL.În ceea ce priveşte centrele comerciale, şansele de a găsi un spaţiu la costuri reduse sunt extrem de limitate pentru start-up-uri. "În Bucureşti, în centrele comerciale importante, proprietarii nu sunt dispuşi la compromisuri când vine vorba de start-up-uri, care în general nu au putere financiară sau un brand important", spune Văcaru.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
afaceri,
antreprenor,
spatii,
retail,
productie,
costuri
/analize/imobiliare/vrei-sa-incepi-o-afacere-in-retail-sau-productie-cat-te-costa-un-spatiu-9723633
9723633
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.