Preţurile imobilelor vor creşte cu până la 10% până la finalul anului

Autor: Florin Casota Postat la 02 mai 2017 834 afişări

Cei care doresc să investească într-un imobil în acest an sunt îndemnaţi să nu amâne momentul, întrucât atât preţurile pentru chirie, cât şi cele de cumpărare, îşi vor continua trendul ascendent, potrivit unei analize realizate de RE/MAX, liderul mondial în real-estate şi franciza numărul 1 la nivel global pe acest segment. Astfel, până la finalul anului, preţurile pentru casele şi apartamentele din România din zonele urbane vor creşte cu 8-10%, comparativ cu tarifele din 2016.

Preţurile imobilelor vor creşte cu până la 10% până la finalul anului

Dacă în 2016, în România, preţul mediu de vânzare pentru un apartament din zona urbană a fost de 1.150 euro/mp, pentru anul în curs, specialiştii RE/MAX anticipează o creştere situată între 8-10%. De asemenea, o evoluţie asemănătoare este aşteptată şi în ceea ce priveşte chiria apartamentelor din zonele urbane, caz în care, până la finalul acestui an, preţul/mp va creşte cu cca. 7-10% faţă de tariful mediu din 2016, situat la 550 euro/mp.

„Programele guvernamentale şi condiţiile facile de creditare atrag cu precădere un număr mare de clienţi aflaţi la prima tranzacţie imobiliară. Astfel, o dată cu cererea de pe piaţă a crescut şi valoarea ofertelor. Dacă în 2015, preţul mediu pentru închirierea unui apartament din zona urbană a fost de cca. 440 euro, un an mai târziu, preţul pe metru pătrat pentru un imobil asemănător a crescut cu puţin peste 5 euro. Pentru perioada următoare, anticipăm un ritm de creştere mai accelerat, în linie cu tendinţele europene, atât în zonele urbane, cât şi în cele periferice şi în oraşele mai mici”, a menţionat Răzvan Cuc, Preşedinte RE/MAX România.

Potrivit analizei RE/MAX,  căutările pentru o nouă tranzacţie imobiliară încep în mediul online, motoarele de căutare arătând o creştere semnificativă în 2016, mai exact de 3,5 ori faţă de anul anterior, a accesărilor pentru cuvântul „casă. Acelaşi raport arată că, pe loc secund în clasament, se află cuvântul cheie „apartament”, urmat îndeaproape de „teren”. Nivelul de căutări pe ultimele două segmente a rămas stabil însă în ultimii 5 ani.

Situaţia din România este totuşi asemănătoare cu cea a multor state din Europa, creşterile de 10% pe segmentul apartamentelor din zona urbană fiind remarcate şi în ţări precum Olanda şi Spania, ajungând chiar şi până la 16% în Malta. De asemenea, pieţele imobiliare din Portugalia, Grecia şi Scoţia arată semnale concrete de stabilizare, numărul de tranzacţii fiind aşteptat să crească şi în aceste ţări.

Experţii din cadrul RE/MAX Europa declară că, între 2015-2016, preţurile pentru vânzarea caselor şi a apartamentelor au crescut semnificativ. Mai exact, cele mai mari evoluţii pentru preţul / metru pătrat s-au înregistrat în Lituania (+13%), Germania şi Luxemburg. Nici zonele rurale nu sunt excluse din previziunile de creştere, în Austria şi Estonia, de exemplu, fiind anticipate evoluţii de până la 4%. O stagnare a tarifelor de vânzare şi închiriere este anunţată doar în Franţa, Grecia şi Elveţia.

Unul dintre cele mai importante criterii de diferenţiere a costurilor rămâne, în continuare, locaţia imobiliului. Potrivit lui Michael Polzler, Director General al RE/MAX Europa, zonele de aglomerare se extind treptat în Germania, în timp ce tinerii italieni preferă mai degrabă arile centrale ale marilor oraşe pentru a diminua timpul dedicat navetei. La nivel european, diferenţa de preţ dintre un apartament localizat în aria centrală versus unul situat periferic este de până la 64%, în timp ce pentru case diferenţa ajunge la doar 44%.

Acelaşi criteriu este determinant şi în rândul românilor care cumpără sau închiriază o proprietate. Clasamentul este completat de aspecte legate de nivelul de finisare/echipare, vechimea imobilului, infrastructura, utilităţile şi facilităţile de care dispune, situaţia juridică şi, nu în ultimul rând, vecinătăţile şi coproprietarii.

În ceea ce priveşte cele mai exorbitante bugete alocate pentru o locuinţă în 2016, primul loc îl ocupă un apartament de lux cu o suprafaţă de 1.250 mp, situat în centrul oraşului Amsterdam, care s-a vândut cu 24,5 milioane de euro.  Pe loc secund se clasează o vilă din Elveţia al cărei preţ de vânzare a depăşit 5,8 milioane de euro, în timp ce preţul final achitat pentru un penthouse de lux din Malta a fost de 4,5 milioane de euro.

În România, cea mai valoaroasă tranzacţie intermediată de RE/MAX pe segmentul rezidenţial a fost de 780.000 euro şi a constat într-o vilă din Cluj-Napoca.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.