Dilemele anului 2013: ce se va întâmpla în infrastructură?

Autor: Andreea Neferu Postat la 08 ianuarie 2013 87 afişări

2013 va fi un an destul de efervescent la capitolul infrastructură, cel puţin pe partea de şosele. Ar putea fi deschişi circa 160 de kilometri de autostrăzi, cel mai probabil pe tronsoanele Deva-Orăştie (32,5 kilometri) şi Nădlac-Arad, lotul 2 (16,6 kilometri), Orăştie-Sibiu (82 de kilometri), Lugoj-Deva, lot 1 (27,4 kilometri).

VOM AVEA INAUGURĂRI DE AUTOSTRĂZI?

Tot în 2013 ar urma să fie inaugurat şi al doilea pod peste Dunăre între România şi Bulgaria, pe ruta Calafat-Vidin, o investiţie de aproape 300 de milioane de euro realizată în parteneriat de cele două ţări.

CE LUCRĂRI VOR ÎNCEPE?

În prima parte a acestui an ar urma să înceapă lucrările pentru construcţia a aproape 100 de kilometri de autostrăzi de pe Coridorul IV paneuropean şi de pe Autostrada Transilvania, cu o valoare de circa un miliard de euro (trei loturi din autostrada Lugoj-Deva, un lot din autostrada Timişoara-Lugoj şi tronsonul Gilău-Nădăşelu). Aceste contracte au o importanţă majoră pentru piaţa construcţiilor, extrem de afectată de criză, în contextul în care vor avea impact nu numai asupra afacerilor constructorilor care le vor realiza, ci şi asupra distribuitorilor de utilaje de construcţii, asupra producătorilor de materiale de construcţii, asupra creşterii locurilor de muncă şi până la urmă asupra consumului din economie.

Tot în 2013 ar urma să se lămurească problema construcţiei în concesiune a autostrăzilor Comarnic-Braşov, Craiova-Piteşti, respectiv Ploieşti-Focşani. Pentru ultimele două, compania de drumuri deja a publicat anunţuri de intenţie privind construcţia lor, ceea ce înseamnă că foarte curând ar urma să demareze licitaţiile propriu-zise.

Tot în 2013 ar trebui să fie reluată licitaţia pentru primul tronson al autostrăzii Nădlac-Arad, la care până în noiembrie a lucrat firma Romstrade, controlată de Nelu Iordache, alături de portughezii de la Monteadriano Engenharia e Construcao. Compania de drumuri a decis să rezilieze acest contract în toamna lui 2012, în condiţiile în care au apărut întârzieri la construcţie.

CE MALLURI ŞI SPAŢII DE BIROURI VOR FI FINALIZATE ANUL ACESTA?

În 2013 ar urma să se finalizeze centrele comerciale Promenada, dezvoltat de austriecii de la Raiffeisen Evolution, AFI Palace Ploieşti, al companiei israeliene AFI Europe, Uvertura din Botoşani, al omului de afaceri Dănuţ Prisecariu şi Vulcan Value Retail Center al sud-africanilor de la NEPI. La spaţii de birouri, cele mai probabile inaugurări vor fi cea a imobilului Sky Tower şi ale primelor două clădiri din proiectul Floreasca Park din Capitală.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
constructii,
dilemele anului,
tendinte,
strategie
/analize/imobiliare/dilemele-anului-2013-ce-se-va-intampla-in-infrastructura-10435839
10435839
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.