Nuclearelectrica: Implementarea reactoarelor modulare mici (SMR) în jurul anului 2028 în baza Acordului încheiat între Nuclearelectrica şi NuScale în data de 4 noiembrie 2021

Postat la 30 decembrie 2021 262 afişări

Reactoarele modulare mici rescriu modul în care energia curată este produsă şi sunt o sursă sigură de energie curată, rezilientă, accesibilă şi scalabilă.

Descrierea inovaţiei:

NuScale este prima şi singura companie care a primit aprobarea de la Comisia de Reglementare Nucleară din SUA (în august 2020) pentru tehnologia reactoarelor modulare mici, acestea fiind recunoscute ca fiind sigure şi putând fi dezvoltate comercial. Aproximativ 70 de concepte SMR sunt în curs de dezvoltare în diferite etape de implementare, precum şi în diferite etape ale procesului de licenţiere, ceea ce demonstrează interesul şi inovaţia în domeniu şi eforturile agenţiilor de reglementare de a licenţia reactoarele modulare mici. Având deja un lanţ de potenţiali parteneri-furnizori, precum şi capacitatea de livrare de reactoare modulare mici în SUA şi în străinătate în acest deceniu, tehnologia NuScale poate răspunde nevoilor energetice de decarbonare asumate de foarte multe state, inclusiv România. Compania NuScale este într-un proces de dezvoltare a reactoarelor modulare mici în mai multe state, printre care Bulgaria, Polonia, Canada şi SUA (stadiul cel mai avansat). România, prin Nuclearelectrica, este însă prima ţară care a semnat un acord de parteneriat pentru implementarea primului reactor modular mic, fiind recunoscută şi apreciată pentru experienţa în domeniul nuclear, având peste 25 de ani de operare la standarde de siguranţă şi excelenţă a celor mai performante reactoare (din total de peste 400 de reactoare nucleare la nivel global). În dezvoltarea proiectului s-a implicat Cosmin Ghiţă, director general, Nuclearelectrica.

Elementul de noutate:

Printre diferenţele faţă de reactoarele de capacitate mare se numără, în primul rând, modularitatea, componentele reactoarelor modulare mici putând fi produse şi asamblate în fabrici şi apoi transportate uşor la amplasamentul final, spre deosebire de complexitatea aferentă asamblării componentelor reactoarelor mari, care au nevoie de producţie la amplasament. Un alt beneficiu e flexibilitatea, deoarece reactoarele modulare mici (SMR-uri) pot fi utilizate în reţele mai mici, zone izolate sau greu accesibile, zone fără cantităţi considerabile de apă, şi pot fi adaptate diferitelor zone industriale şi, de asemenea, pot funcţiona mai bine în mixuri energetice ce au un grad de penetrare a surselor regenerabile mai mare. În plus, acestea pot avea efecte benefice colaterale: producţie de hidrogen curat, combustibil sintetic pentru sistemul de transport şi încălzire termică, printre altele.

Efectele inovaţiei:

Reactoarele Modulare Mici generează energie fără emisii de carbon, pot fi construite pe amplasamnetele centralelor pe cărbuni care vor fi închise, având astfel o amprentă minimă asupra mediului şi au un consum redus de apă. La nivelul comunităţilor locale, rezolvă problemele energetice ale acestora, la costuri eficiente şi preţuri stabile, menţin şi creează noi locuri de muncă, formează o nouă generaţie de ingineri, contribuie la bugetul de stat, şi contribuie cu proiecte la economia şi industria locală. În plus, o centrală NuScale cu şase module va genera 193 de locuri de muncă permanente, 1.500 de locuri de muncă pe perioada construcţiei, 2.300 locuri de muncă în manufacturare şi va evita eliberarea în atmosferă a 4 milioane de tone de CO2 pe an. „Intenţia este să dezvoltăm o centrală nuclearoenergetică cu reactoare modulare mici pe amplasamentele centralelor vechi pe cărbune, care trebuie sa fie închise. Din punct de vedere al energiei produse, o centrală NuScale este similară cu o centrală pe cărbune existentă, poate fi construită pe acelaşi amplasament şi poate reutiliza infrastructura de transport existentă, ceea ce o face o soluţie ideală pentru înlocuirea centralei pe cărbune”, spun reprezentanţii businessului.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.