Obor21: Meatbooking

Postat la 04 ianuarie 2022 99 afişări

Meatbooking reprezintă o inovaţie în managementul producţiei de carne, scopul acestui nou tip de organizare fiind asupra garantării unor caracteristici ale produsului finit: prospeţime, circuit frigorific controlat din abator până la client, trasabilitate. 

Descrierea inovaţiei:

Meatbooking presupune digitalizarea fluxurilor din domeniul industriei cărnii şi reorganizarea fazelor de producţie şi transport, astfel încât să se urmeze un parcurs eficient şi sustenabil, fără risipă, între oferta de la sat şi cererea, preponderent de la oraş. Clienţii rezervă produse din carne pe platforma online Obor21. Produsele nu există fizic la momentul rezervării, sunt doar componente ale unei carcase virtuale. Carcasele virtuale se vând una câte una, pe măsură ce sunt rezervate în proporţie de nu mai puţin de 80%. Când rezervările se finalizează, achizitorii primesc comanda şi aduc la abatorul autorizat EU animalele deja identificate în gospodăriile ţărăneşti. Animalele intră în producţie şi sunt monitorizate permanent pe flux, astfel încât fiecare produs poartă amprenta trasabilităţii până la uşa clientului. Persoanele implicate în dezvoltarea proiectului sunt Florian Mateiţă, general management, fluxuri de producţie şi Iunia Mateiţă, financiar şi operaţional, online shopping, SEO, social media, vânzări, marketing şi promovare, project management.

Elementul de noutate:

Sistemul inovator Meatbooking le permite consumatorilor să rezerve carnea de la ţară şi să o primească acasă, în cel mult 72 de ore de la sacrificare. În acelaşi timp, este singura carne de la ţară care vine la uşa clienţilor în bucăţi mici, ambalată în vid, cu trasabilitate certă şi pe circuit sanitar veterinar, respectiv, fiscal, complet.

Efectele inovaţiei:

Cumpărătorii au certitudinea că vor găti mâncăruri sănătoase, cu gust, din râvnita carne din gospodăria ţărănească. Este singura carne de la ţară procesată în condiţii stricte de igienă, ambalată în vid în secţia de tranşare din abator. În acest sens, eticheta produsului conţine toate informaţiile importante (satul din care provine, datele importante de producţie, data expirării), iar clienţii primesc, odată cu factura, certificatul de conformitate al produselor. Din punctul de vedere al statului, fiscalizarea achiziţiei de carne de la ţară este o sursă la buget, o modalitate de împărţire echitabilă a plusvalorii între oraş şi sat, precum şi o formă de reducere a deficitului bugetar atunci când fenomenul Obor21 va căpăta amploare. Pentru comunităţile locale, încasarea cu trasabilitate reprezintă premisele dezvoltării activităţilor agricole bancabile, accesarea fondurilor europene şi modernizarea infrastructurii săteşti. În plus, sistemul Meatbooking reduce creşterea intensivă, energofagă şi generatoare de CO2 a animalelor şi elimină risipa, evitând sacrificările inutile bazate pe productivitate, nu pe cerere.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.