2010 suna catastrofal pentru industria farma

Postat la 01 decembrie 2009 49 afişări

Reducerea bugetului sanatatii cu aproape un sfert fata de anul trecut a adus numai probleme in domeniul farmaceutic. Specialistii spun ca daca nu se aloca resurse suplimentare si nu se revine la termene de plata rezonabile, anul 2010 se anunta catastrofal.

Partea dramatica a problemei este ca hotararile de reducere a cheltuielilor pentru sanatate nu au fost predictibile, sustine Petru Craciun, directorul general al Cegedim Romania, companie specializata in analiza pietei farmaceutice, care caracterizeaza 2009 drept un an greu pentru companiile din sector. Craciun considera ca masurile de austeritate trebuiau adoptate inainte sa se termine fondurile, sustinerea deficitului temporar se putea face din imprumuturi, iar rationalizarea putea veni din mers, ca in statele civilizate. "Aceasta pasare a deficitului de la sistemul public pe spatele unor entitati mici private nu este o chestiune corecta", crede directorul Cegedim.

Distribuitorii au dus-o mai bine in primul semestru datorita reglementarilor de preturi de la inceputul anului, iar Craciun estimeaza ca ritmul ar fi fost acelasi si in a doua parte a anului, daca nu ar fi intervenit extinderea termenelor de plata de la 90 de zile la 180 de zile pentru medicamentele gratuite si compensate. Totusi, "s-a asteptat prea mult de la masurile din prima parte a anului, crezandu-se ca vor rezolva toate problemele, desi pe alocuri s-a intamplat opusul".

Momentul pe care il traverseaza piata este chiar mai dificil decat cel din anul 1996. Daca atunci devalorizarea severa a dus la disparitia catorva companii, Petru Craciun crede ca situatia de acum este mai grava, pentru ca o activitate care merge in pierdere nu poate rezista decat temporar. "Tot ce avem nevoie de la noul guvern este predictibilitate si transparenta", sustine seful Cegedim, care adauga ca farmaciile, companiile si populatia sunt "entitati rationale" care daca sunt tratate corect pot face niste sacrificii, insa constatarea ca nu mai sunt fonduri a venit mult prea tarziu. "Masurile trebuiau sa fie predictibile, nu era indicat sa descoperim abia in octombrie 2009 ca nu avem bani".

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
buget,
sanatate,
probleme,
farma,
termene plata,
Cegedim,
2010
/analize/2010-suna-catastrofal-pentru-industria-farma-5137779
5137779
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.