Zeci de primării date în judecată de elevi: "Somăm public primarii să dovedească un minim respect"

Postat la 20 septembrie 2017 368 afişări

Asociaţia Elevilor Constanţa reclamă dezinteresul a 11 edili din judeţul Constanţa faţă de accesul la informaţii de interes public. „În vederea elaborării celei de-a treia ediţii a Indexului accesului la educaţie al elevilor din judeţul Constanţa, Asociaţia Elevilor din Constanţa (AEC) a solicitat celor 70 de unităţi administrativ-teritoriale de pe raza judeţului, printr-o adresă transmisă în data de 9 iulie, să răspundă unui număr de opt de întrebări, care se circumscriu regimului legii nr. 544/2001 privind acces la informaţii de interes public.

Zeci de primării date în judecată de elevi: "Somăm public primarii să dovedească un minim respect"

 Răspunsurile formulate de reprezentanţii autorităţilor locale baza raportului, fiind instrumentul cu ajutorul căruia aducem în atenţia opiniei publice gradul şi modul în care primăriile din judeţ asigură accesul liber la educaţie al elevilor. De la momentul transmiterii adresei au trecut peste două luni, dar încă există primari care refuză să răspundă, în ciuda numeroaselor discuţii avute, prin care li s-a pus în vedere intrarea în întârziere şi încălcarea legii”, precizează Constantin Alexandru Manda, preşedintele AEC.

Potrivit acestuia, cele 11 primării constănţene „care încalcă în mod sistematic legea, neavând respect faţă de litera acesteia şi accesul la informaţii de interes public al cetăţenilor” aparţin Partidului Social Democrat, Partidului Naţional Liberal şi Partidului Mişcarea Populară. Lista neagră a primăriilor, care se pun în calea scoaterii la lumină a problemelor cu care se confruntă elevii din judeţ este compusă din următoarele comune: Agigea, Murfatlar, Deleni, Ghindăreşti, Saraiu, 23 August, Cobadin, Gîrliciu, Nicolae Bălcescu, Mihail Kogălniceanu şi Castelu.

„Somăm public primarii comunelor mai sus menţionate să dovedească un minim respect faţă de elevii din comunităţile lor şi de prevederile legale în vigoare şi să transmită în cel mai scurt timp răspunsurile solicitate. De asemenea, având în vedere depăşirea cu mult a termenului maxim de 30 de zile, Asociaţia Elevilor din Constanţa va acţiona în instanţă primăriile care refuză să comunice informaţiile solicitate şi va sesiza parchetul, sub aspectul săvârşirii de către cei 11 edili a infracţiunii de abuz în serviciu”, mai spune preşedintele AEC, scrie cugetliber.ro

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.