Washingtonul susţine dreptul revistei Charlie Hebdo de a difuza caricaturi cu Profetul Mahomed

Autor: Anna Primac Postat la 14 ianuarie 2015 53 afişări

Statele Unite au subliniat marţi că susţin dreptul revistei satirice Charlie Hebdo de a publica în viitorul număr caricaturi cu Profetul Mahomed.

"Indiferent de opiniile personale şi dezbaterile asupra acestui subiect, ne exprimăm sprijinul faţă de dreptul revistei Charlie Hebdo de a publica astfel de lucruri", a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Marie Harf, întrebată cu privire la următorul număr al săptămânalului.

Pe coperta acestui număr, realizat de jurnaliştii care au supravieţuit atentatului comis în redacţia săptămânalului de satiră Charlie Hebdo, care va apărea miercuri, va fi tradus în 16 limbi şi va fi difuzat în 3 milioane de exemplare, profetul Mahomed este desenat în haine albe, cu lacrimi în ochi, ţinând o pancartă pe care scrie "Je suis Charlie".

"Există o serie de factori importanţi care sunt luaţi în considerare în adoptarea deciziei de a publica aceste caricaturi", a adăugat Harf.

"Susţinem într-o manieră absolută dreptul instituţiilor de presă de a publica materiale în mod liber. Aşa trebuie să fie în ţări democratice", a subliniat ea.

Atacul comis pe 7 ianuarie la sediul revistei satirice Charlie Hebdo s-a soldat cu 12 morţi şi 11 răniţi. Printre victime se numără directorul publicaţiei şi alţi trei cunoscuţi caricaturişti.

Atacul a fost revendicat şi de reţeaua teroristă sunnită Stat Islamic în Irak şi Siria şi de organizaţia Al-Qaida în Peninsula Arabia. Revista satirică Charlie Hebdo s-a remarcat de-a lungul timpului prin ironizarea Profetului Mahomed şi a altor elemente religioase, în principal islamice, publicaţia primind, ca reacţie, o serie de ameninţări teroriste.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
SUA,
FRANŢA,
TERORISM
/actualitate/washingtonul-sustine-dreptul-revistei-charlie-hebdo-de-a-difuza-caricaturi-cu-profetul-mahomed-13764152
13764152
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.