Ce vor aduce următoarele luni ale pandemiei: Cercetătorii din SUA nu întrezăresc sfârşitul crizei sanitare în viitorul apropiat, într-un moment marcat de redeschiderea economiilor şi depăşirea pragului de 4,5 milioane de decese

Autor: Eduard Ivanovici Postat la 14 septembrie 2021 45 afişări

Ce vor aduce următoarele luni ale pandemiei: Cercetătorii din SUA nu întrezăresc sfârşitul crizei sanitare în viitorul apropiat, într-un moment marcat de redeschiderea economiilor şi depăşirea pragului de 4,5 milioane de decese

Oamenii de ştiinţă din Statele Unite au o serie de veşti proaste pentru oamenii care speră că vom fi martorii pandemiei de Covid-19 în următoarele şase luni, transmite Bloomberg.

Focarele vor închide din nou şcolile, iar rezidenţii vaccinaţi din casele de bătrâni se vor confrunta din nou cu riscurile reprezentate de infectare. Angajaţii se vor gândi de două ori înainte de a se reîntoarce la birou pe măsură ce spitalele vor fi din nou suprasolicitate.

De altfel, experţii sunt în mare parte de acord în următoarea privinţă: aproape toată lumea va fi infectată sau vaccinată înainte de sfârşitul propriu-zis al pandemiei. Cursa dintre valurile de transmisie care au dus la noile variante şi eforturile globale de inoculare nu se va încheia până în momentul în care virusul ne-a atins pe toţi.

„Cred că vom avea o creştere drastică a cazurilor de-a lungul toamnei sau iernii”, spune Michael Osterholm, directorul Centrului de Cercetare pentru Boli Infecţioase în cadrul Universităţii din Minnesota.

În contextul în care miliarde de oameni trebuie să primească unul dintre vaccinurile anti-Covid, iar şansele de a elimina virusul sunt extrem de mici în condiţiile actuale, ne putem aştepta în următoarele luni la un număr tot mai mare de infecţii în sălile de clasă, la locul de muncă şi în mijloacele de transport în comun, într-o perioadă în care economiile îşi continuă drumul spre redeschidere, notează publicaţia americană.

Chiar dacă ratele de imunizare continuă să crească, vor exista mereu oameni vulnerabili: nou-născuţii, persoanele care nu pot sau nu doresc să se vaccineze sau cei care au fost inoculaţi, însă au contractat ulterior virusul din cauza unui declin al nivelului de protecţie. În ultimele luni ani anului, principalul pericol este reprezentat de apariţia unei variante rezistente în faţa vaccinului.

Cele cinci pandemii bine documentate din ultimii 130 de ani oferă o schiţă privind desfăşurarea actualei crize sanitare, spune Lone Simonsen, epidemiolog în cadrul Universităţii Roskilde din Danemarca.

Deşi cea mai lungă pandemie de gripă a durat cinci ani, fenomenul a constant în mare parte în două-patru valuri de infecţii într-o medie de doi-trei ani, spune cercetătoarea. Totuşi, coronavirusul se modelează într-una dintre cele mai grave pandemii, iar al doilea an al crizei va marca mijlocul celui de-al treilea mare val, neobservându-se sfârşitul în acest sens, cel puţin momentan.

Este posibil ca virusul cunoscut drept SARS-CoV-2 să nu urmeze calea bătătorită de anterioarele pandemii. În cele din urmă, este un agent patogen diferit, nou şi cu un potenţial mai mare de transmitere. Iar cu 4,6 milioane de decese, este deja de două ori mai mortal decât orice epidemie apărută în urma Gripei Spaniole din 1918-1919.

În ciuda severităţii valurilor iniţiale şi ratelor ridicate de vaccinare, ţări precum SUA, Regatul Unit şi Israel înregistrează date tot mai pesimiste. Imunizarea susţine reducerea numărului de decese şi cazuri grave, însă creşterea ratei de infectare arată că virusul ajunge la populaţia tânără şi la cei nevaccinaţi, boala luând forme tot mai grave în cadrul acestor grupuri.

Naţiunile cu rate modeste de inoculare – cum ar fi Malaezia, Mexic, Iran şi Australia – se află în mijlocul celor mai drastice focare de până acum, alimentate de contagioasa variantă Delta. Iar în timp ce virusul continuă să se răspândească în ciuda eforturilor depuse la nivel internaţional, apariţia unei noi variante rămâne o probabilitate extrem de puternică în contextul actual.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
pandemie,
criza,
decese,
bilant,
sua

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.