Vladimir Putin ar putea fi, în secret, cel mai bogat om din lume

Autor: Georgiana Călin Postat la 22 aprilie 2017 251 afişări

Valoarea averii preşedintelui rus a fost mult timp subiect de curiozitate în întreaga lume, fiind aproape imposibil de descifrat. Conform zvonurilor, ar fi distribuită într-o reţea secretă de holdinguri, firme imobiliare şi conturi ale altor persoane, iar sumele ar fi colosale, conform publicaţiei Fortune.

Vladimir Putin ar putea fi, în secret, cel mai bogat om din lume

Cea mai des menţionată estimare provine de la fostul consilier la nivel înalt al Kremlinului, Stanislav Belkovsky. În 2007, el a afirmat că Putin avea o avere de cel puţin 40 de miliarde de dolari – cifre care l-ar fi plasat în primele zece locuri din clasamentul miliardarilor Forbes. Sursa Kremlinului şi-a bazat estimările asupra presupuselor mize ale lui Putin în mai multe companii, mai ales în sectorul petrolier. „Cel puţin 40 de miliarde de dolari, asta după cunoştinţele mele. Dar bănuiesc că există nişte afaceri despre care nu ştiu nimic”, spunea sursa la acea dată.  Mai târziu, în 2012, Belkovsky şi-a mărit estimările la 70 de miliarde de dolari, pe baza unor informaţii noi din „surse confidenţiale din jurul corporaţiilor”, potrivit unui interviu. Acest lucru l-a adus pe Putin la o distanţă remarcabilă de Bill Gates, care, potrivit Bloomberg, este cel mai bogat om din lume, cu o valoare netă estimată de 84 miliarde de dolari. Un critic mai puţin credibil afirma, de asemenea, că averea reală a lui Putin ar putea ajunge la 200 miliarde de dolari.

Putin are, de asemenea, şi „capcane” vizibile, care îi demonstrează bogăţia. Printre presupusele sale posesii se numără un palat în valoare 1 miliard dolari. Iar dacă zvonurile sunt adevărate, acesta nu ar fi singurul palat al lui Putin. El se bucură de alte  20 de palate, patru iahturi, 58 de avioane şi o colecţie de ceasuri în valoare de 400.000 de lire sterline, potrivit unui dosar scandalos întocmit de un fost vicepremier în 2012.

Spre deosebire de celălalt mare lider al lumii, Donald Trump, Putin a redus în mod public valoarea averii sale. „Eu sunt cel mai bogat om nu numai din Europa, ci în întreaga lume: colecţionez emoţii. Sunt bogat datorită faptului că poporul rus mi-a încredinţat de două ori conducerea unei mari naţiuni. Cred că este cea mai mare bogăţie”, a declarat acesta. 

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.