Vlad Voiculescu: Preoţii şi rudele pacienţilor COVID vor putea intra în ATI

Autor: Andreea Tobias Postat la 08 aprilie 2021 40 afişări

Preoţii şi rudele pacienţilor COVID vor putea intra în ATI, anunţă ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu. În ce priveşte înmormântările bolnavilor COVID, familia va avea de acum posibilitatea să verifice dacă au fost îmbrăcaţi.

Vlad Voiculescu: Preoţii şi rudele pacienţilor COVID vor putea intra în ATI

După o întâlnire cu reprezentanţii cultelor, Vlad Voiculescu a anunţat modificarea ordinului care reglementează felul în care reprezentanţii cultelor vor avea acces la pacienţii internaţi în spitalele COVID-19 şi, de asemenea, modul în care sunt organizate înmormântările acestor bolnavi.

Ordinul este în lucru şi va fi semnat cel târziu vineri, urmând să conţină „toate modificările care au fost solicitate de reprezentanţii cultelor”.

De asemenea, ordinul va conţine şi câteva reglementări suplimentare pe care Ministerul Sănătăţii le consideră necesare, fiind vorba aici despre măsuri de protecţie pentru cei care sunt implicaţi în înmormântare.

„Toate solicitările cultelor vor fi incluse în noua formă a ordinului. Vorbim despre accesul preotului în spital la pacienţii care au nevoie. Avem în vedere lucrul acesta şi pentru aparţinători, cu respectarea unor reguli foarte stricte. Pentru cei care vor să îşi ia adio de la cei dragi vom încerca să facem în aşa fel încât, în condiţii de siguranţă, acest lucru să fie posibil”, a spus Voiculescu.

Conform ministrului, la pacienţi va putea intra persoana desemnată la internare, în cazul în care acest lucru a fost posibil, iar dacă nu, rudele de gradul 1 şi 2, însă „s-ar putea să fie chiar mai vast”.

În ce priveşte înmormântările pacienţilor COVID-19, ministrul a declarat că nu spune în niciun ordin că oamenii nu ar trebui să fie îmbrăcaţi: „regula dacă nu s-a respectat undeva este din pricina unei lipse de bun simţ elementar”.

„Ceea ce reglementăm prin noul ordin este să poată fi verificat că oamenii sunt îmbrăcaţi, de către familii. Sicriul va fi sigilat”, a adăugat ministrul.

Întrebat de ce discuţiile despre modul în care decedaţii COVID sunt înmormântaţi dezbrăcaţi au durat o lună, Vlad Voiculescu a afirmat că a avut o discuţie în urmă cu câteva zile cu un reprezentant al cultelor şi atunci a aflat despre acest aspect.

În ce priveşte numărul permis de rude care pot participa la înmormântări, Voiculescu a precizat că sunt aceleaşi reglementări ca la adunările publice.

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, declara, miercuri, că regulile pentru înmormântare trebuie să devină mai permisive, pentru „ca lumea să poată să facă ritualul cum cer obiceiurile”.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
vlad voiculescu,
pacienţi,
înmormântări

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.