Viaţa de angajat la stat în România, tot mai bună. Cu cât au crescut cheltuieliile cu salariile bugetarilor în perioada în care tot mai mulţi oameni din mediul privat rămân fără loc de muncă

Autor: Răzvan Botea Postat la 07 aprilie 2021 506 afişări

Viaţa de angajat la stat în România, tot mai bună. Cu cât au crescut cheltuieliile cu salariile bugetarilor în perioada în care tot mai mulţi oameni din mediul privat rămân fără loc de muncă

Cheltuielile cu salariile bugetarilor au crescut în primele două luni din 2021 cu 6,6% şi au ajuns la 18,5 mld. lei, faţă de 17,3 mld. lei, cât au fost în primele două luni din 2020. 

♦ La stat lucrează circa 1,25 mil. de persoane, un sfert din totalul de 5 mil. de angajaţi din România.

Cheltuielile cu salariile bugetarilor au crescut în primele două luni din 2021 cu 6,6% şi au ajuns la 18,5 mld. lei, faţă de 17,3 mld. lei, cât au fost în primele două luni din 2020. Potrivit datelor de la Finanţe, aparatul bugetar numără 1,25 milioane de posturi, adică 22% din numărul total de contracte de muncă din România sau mai mult de 25% din numărul de angajaţi.

În ciuda scandalurilor legate de prime şi sporuri la stat, împreună cu creşterea deficitului bugetar, cheltuielile cu salariile bugetarilor încă nu scad, ba chiar cresc în continuare. Este drept însă că prin legea buge­tului de stat cheltuielile cu salariile bugetarilor sunt plafonate la nivelul lunii decembrie 2020. Astfel, dacă se menţin cheltuielile cu salariile la stat la acest nivel pe tot parcursul anului, ar urma să ajungă la finalul lui 2020 la 111 mld. lei, aproape de programarea de 109,5 mld. lei, care este prevăzută în bugetul din 2021.

Cheltuielile de personal rămân însă, alături de pensii, un bolovan greu la gâtul bugetului de stat. Aceste două tipuri de cheltuieli, pe care niciun guvern nu vrea să le reducă, înghit 93% din veniturile fiscale ale statului şi practic nu lasă niciun fel de spaţiu pentru dezvoltare prin cheltuieli de investiţii.

Salariile la companii de stat precum Metrorex nu sunt evidenţiate în cheltuielile de personal, dar faptul că o astfel de companie şi alte companii asemenea sunt puternic subvenţionate din bugetul de stat apasă asupra evoluţiei totale a veniturilor şi a cheltuielilor statului. Chiar dacă ele nu sunt vizibile în secţiunea cheltuielilor de personal, în calculul total au o pondere însemnată.

Criza a împlinit un an, iar la stat nimeni nu a fost dat afară şi salariile au crescut. Săptămâna trecută, sindicaliştii de la metrou au protestat, pe motiv că Ministerul Transporturilor ar pregăti o tăiere de venituri şi au blocat metroul bucureştean întreaga zi, deşi salariile din compania de stat sunt mult peste media la nivel naţional, iar Metrorex este una din companiile-găuri negre ale statului.

Ministrul de resort a spus atunci că nu are altă soluţie decât fie tăierea salariilor, fie concedieri, pentru ca bugetul companiei să acopere cheltuielile.

Anul trecut, în plină criză, când mai mult de un milion de angajaţi din mediul privat mergeau în şomaj tehnic sau îşi pierdeau locul de muncă, nimeni nu a avut curajul să facă ce a făcut guvernul Băsescu-Boc în criza trecută şi să se atingă de salariile bugetarilor. Există, cu toate acestea, diferenţe importante faţă de situaţia de atunci, când guvernul a fost acuzat că măsurile au fost prea dureroase totuşi, chiar şi cu sula FMI în coaste pentru reducerea cheltuielilor de personal.

Acum însă, toate îndemnurile instituţiilor internaţionale sunt către cheltuirea banilor şi aşa a fost posibil ca salariile bugetarilor să nu scadă, chiar să crească, însă totul a fost posibil prin îndatorarea majoră a statului, până la 48% din PIB datorie publică. Nivelul datoriei publice în PIB este mic prin comparaţie cu al altor state din UE, cum este cazul Italiei care a trecut de 160% datoria guvernamentală în PIB, dar România este o economie mică, iar economiile mici nu pot rezista cu datorii mari, aşa cum o familie cu venituri mici nu se poate îndatora precum una cu venituri foarte mari. Economia României înseamnă doar 1,2% din economia UE.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
cheltuieli,
salarii,
bugetari

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.