Povestea omului care a făcut 10 ani de puşcărie fiind nevinovat şi ce a reuşit după ce a scăpat de condamnarea pe nedrept

Autor: Andra Stroe Postat la 22 octombrie 2018 1142 afişări

"Cartea rasială" pe care au jucat-o avocaţii vedetei sportive O. J. Simson în celebrul caz cu acelaşi nume din SUA, pentru a-l elibera pe sportivul acuzat de dublă omucidere, ecranizat în serialul The People v. O. J. Simpson: American Crime Story realizat de Netflix, a avut ca pretext numeroasele cazuri de abuzuri şi condamnări nedrepte din motive rasiale din SUA.

Povestea omului care a făcut 10 ani de puşcărie fiind nevinovat şi ce a reuşit după ce a scăpat de condamnarea pe nedrept

Avocatul Jarrett Adams a ajutat recent la anularea condamnării unui om nevinovat - în aceeaşi stat care, cu ani în urmă, l-au condamnat la închisoare pentru o crimă pe care nu a comis-o.

Cazul a fost prima victorie profesională a lui Adams, însă şi o victorie personală, deoarece avocatul de culoare în vârstă de 36 de ani a petrecut 10 ani în spatele gratiilor după ce, la doar 17 ani, a fost condamnat pe nedrept într-un caz de agresiune sexuală din motive rasiste, crede el.

Adam tocmai terminase liceul la South Side din Chicago şi a decis să meargă la Universitatea din Wisconsin pentru o petrecere unde el şi prietenii lui au întâlnit o femeie tânără şi au avut o întâlnire pe care el descrie drept o "complet consensuală de la început până la sfârşit".

Trei săptămâni mai târziu, când Adams se pregătea să înceapă colegiul în toamna lui 1998, a fost arestat. Un ofiţer l-a informat că femeia a spus că a fost violată şi că a fost acuzat de un atac sexual împreună cu alţi doi adolescenţi. El a negat crima încă de la început şi a crezut că neînţelegerea va fi rezolvată rapid.

În schimb, a fost extrădat în Wisconsin, unde nu şi-a putut permite asistenţă juridică. Un avocat desemnat de instanţă a ales să nu încerce pledarea de nevinovăţie, chiar dacă a existat un martor care ar fi putut ajuta la achitarea lui Adams: un student care trăia în cămin şi care putea confirma evenimentele.

Rezultatul a fost o condamnare cu o sentinţă de 28 de ani de închisoare pentru Adams; 20 de ani pentru un alt adolescent care nu a putut plăti pentru reprezentare; şi o achitare pentru al treilea, care a angajat un avocat privat, şi a chemat martorul care i-a oferit alibi. În închisoare, un coleg de celulă care lucra pentru biblioteca penitenciarului l-a încurajat să nu renunţe în a-şi demonstra nevinovăţia.

Aşadar, Adams a început să citească cărţi de drept şi a găsit un caz al Curţii Supreme care a declarat că Constituţia cerea inculpaţilor să beneficieze de o asistenţă eficientă a sfatului. El a luat legătura cu avocatul Keith Findley care se ocupa de o organizaţie nonprofit a statului, dedicat justiţiei pentru persoanele condamnate în mod greşit. Într-un final, a reuşit. Pedeapsa lui Adams a fost anulată şi acuzaţiile au fost retrase, chiar pe baza motivului pe care l-a găsit în cărţile din biblioteca închisorii: asistenţă ineficientă a statului.

La o lună după ce a fost eliberat în 2007, Adams s-a înscris la colegiu şi şi-a luat licenţa în Drept în 2015. Recent, Adams s-a trezit într-o sală de judecată din Wisconsin, de data aceasta lucrand alături de fostul său avocat Findley, pentru a elibera un alt bărbat despre care credeau că a fost condamnat în mod abuziv.

Richard Beranek a fost condamnat pentru viol în 1990. Deşi avea martori şi alibi care îl plasa într-un alt stat în momentul violului, juriul a găsit mărturia unui expert al FBI care l-a legat de infracţiunea respectivă printr-o analiză microscopică de păr suficient de convingătoare pentru a livra verdictul vinovat.

În iunie, un judecător a anulat condamnarea lui Beranek, citând dovezi ADN care demonstrează că analiza firului de păr folosită de FBI a fost greşită. Beranek este acum un om liber, în mare parte datorită muncii neobosite a lui Adams.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
condamnare,
avocati,
eliberare

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.