Veşti proaste pentru şoferi: Proiectul prin care şoferii ar fi putut cere anularea a două puncte de penalizare, propus spre respingere

Postat la 07 martie 2021 137 afişări

Veşti proaste pentru şoferi: Proiectul prin care şoferii ar fi putut cere anularea a două puncte de penalizare, propus spre respingere

Senatul a aprobat în luna februarie a anului 2019 un proiect de lege, care prevedea că şoferii puteau cere anularea a două puncte de penalizare în urma vizionării unor materiale educative despre urmările grave ale neatenţiei în trafic sau ale unui comportament neadecvat la volan, care în prezent a fost propus spre respingere.

Mai exact, este vorba despre proiectul de Lege pentru completarea art.96 din Ordonanţa de urgenţă nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice care a prinit în a doua zi a lunii martie raport de respingere de la Comisia pentru industrii şi servicii Comisia juridică, de disciplină şi imunităţi Comisia pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională Comisia pentru transporturi şi infrastructură

”În cazul aplicării a două puncte de penalizare, altele decât cele două premergătoare suspendării permisului de conducere, titularul acestuia poate cere anularea acestor două puncte în urma prezentării dovezii faptului că a participat la vizionarea unui film educativ, realizat de Poliţia Română, despre efectele nerespectării regulilor în trafic. Conducătorul auto poate face această solicitare o singură dată într-un interval de şase luni. Vizionarea acestor filme educative din domeniul siguranţei rutiere se va face în structurile şi la partenerii aprobaţi de Poliţia Română, cu drept de eliberare a dovezii de participare la vizionare”, se arăta într-un amendament la proiectul iniţiat de senatorul PNL Mario-Ovidiu Oprea.

Potrivit iniţiatorului, această măsură este o practică întâlnită şi în alte state, cu rezultate pozitive în ceea ce priveşte corectarea voluntară a unor acţiuni greşite la volan.

”Pedepsirea încălcării Codului rutier este astfel dublată de educaţie rutieră şi conştientizarea pericolului pe care îl constituie comportamentul greşit la volan”, se arată în expunerea de motive.

Potrivit proiectului, suspendarea permisului pentru posesorii cu o vechime mai mică de un an se va face la cumularea a 12 puncte, aţă de 15 cum este cazul celorlaţi şoferi.

”De o importanţă covârşitoare este înţelegerea responsabilităţii enorme pe care o avem în calitate de conducători auto, chiar de la bun început”, motivează Oprea reducerea număruluid e puncte pentru şoferii începători.

În urma finalizării dezbaterilor, membrii celor patru comisii au hotărât, cu majoritate de voturi,respingerea proiectului de Lege pentru completarea art.96 din Ordonanţa de urgenţă nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, din următoarele considerente:

  • în prezent, legislaţia în vigoare prevede un sistem de bonificare a titularilor permiselor de conducere care respectă normele privind circulaţia pe drumurile publice, conform art. 103 alin (4) din OUG 195/2002;
  • - textul propus de iniţiator nu este clar, întrucât nu stabileşte un număr maxim de vizionări. Astfel, se poate înţelege că o persoană poate viziona de mai 4 multe ori un film educativ şi poate beneficia de anularea tuturor sancţiunilor contravenţionale complementare acumulate, constând în aplicarea unui număr de 2 puncte de penalizare;
  • nu reiese cum vor conştientiza importanţa celor învăţate şi a regulilor de trafic cei care posedă permis de conducere cu o vechime mai mică de 1 an.

Pentru ca această propunere legislativă să intre în vigoare, având în vedere că a primit votul favorabil al Senatului, este necesar să fie adoptată de Camera Deputaţilor şi să fie promulgată de şeful statului, ca apoi să fie publicată în Monitorul Oficial.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.