Veneţia interzice navele de croazieră în lagună

Autor: Dorin Oancea Postat la 02 aprilie 2021 51 afişări

Guvernul italian a decis că navele mari de croazieră şi navele portacontainer trebuie să ocolească centrul istoric al Veneţiei şi să acosteze într-o altă locaţie, pentru a păstra faimoasa lagună, relatează Reuters.

Veneţia interzice navele de croazieră în lagună

Actul normativ cere consultări publice cu privire la construirea unui terminal în afara lagunei, unde navele de pasageri de peste 40.000 de tone şi navele-container pot acosta fără să treacă prin faţa pieţei San Marco.

Între timp, navele mari trebuie să acosteze în portul industrial Marghera, departe de Grand Canal.

"Oricine a vizitat Veneţia în ultimii ani a fost şocat să vadă aceste nave, lungi de sute de metri şi înalte cît clădiri de apartamente, trecând prin locuri atât de fragile", a declarat ministrul Culturii, Dario Franceschini.

Locuitorii de la Veneţia au cerut ani de zile guvernelor să interzică navele mari în lagună şi îngrijorările au fost sporite după ce Costa Concordia, o navă de 114.500 de tone s-a scufundat în largul insulei toscane Giglio în 2012, cu pierderea a 32 de vieţi.

În 2019, o navă de croazieră s-a ciocnit cu un doc şi o barcă turistică în Veneţia, în timp ce se apropia de un terminal de pasageri de pe canalul Giudecca, rănind patru persoane.

În 2013, guvernul de atunci a interzis navelor de peste 96.000 de tone să traverseze canalul Giudecca, dar ulterior o instanţă locală a anulat hotărârea.

În 2017, un alt guvern a încercat din nou să interzică accesul navelor mari, care trebuiau să acosteze la Marghera. Din nou, mai mulţi operatori de turism au reuşit să ocolească dispoziţia.

Înainte de pandemie, care a devastat industria croazierelor, Veneţia se număra printre principalele atracţii turistice din Italia, atrăgând peste 25 de milioane de vizitatori pe an.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
veneţia,
vase de croaazieră,

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.